Merkel: Visszaforgatnám az idő kerekét

Merkel: Visszaforgatnám az idő kerekét

Beismerte a német kancellár, hogy Németországot felkészületlenül érte a menekültválság. Angela Merkel úgy fogalmazott, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét. A kereszténydemokrata párti politikus a tegnapi berlini választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján hozzátette, pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért. Merkel pártja a szavazatok alig több mint 17 százalékát szerezte meg a berlini tartományi választáson. A voksolást nagykoalíciós partnerük, a szociáldemokrata párt nyerte.

„Világossá tettem az elmúlt hetekben, hogy ez egy különleges szavazás és magasak a tétek. Az egyik oldalon a hatalmon maradás a tét a sikeres Berlinért, ugyanakkor egy világos jel is az AfD-vel szemben, számolok azzal, hogy sok berlini azt mondja – ahogy azt már más tartományi önkormányzat esetében is láttuk –, hogy nem akarnak erős AfD-t ebben a közgyűlésben és ebben a városban” – mondta Michael Mueller, a Szociáldemokrata Párt berlini polgármestere.

A szavazati arányok fényében világossá vált, hogy a német szociáldemokrata párt története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21,6 százalékával végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási választáson. A kancellárhelyettes és SDP elnök, Sigmar Gabriel szerint meg kell változtatni a párt kommunikációját.

„Azok a szavazatok, amelyek a szélsőjobbra mentek, nem érnek semmit és nem segítik sem a várost, sem őket. De úgy hiszem, hogy még mindig többségünk van ebben a demokratikus, kozmopolita Németországban” – mondta Sigmar Gabriel, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Történelmi mélypontra zuhant az eddigi koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió választói támogatottsága is, és az Angela Merkel kancellár vezette párt ellenzékbe szorulhat.

„Ez egy keserű eredmény. 18 százalék nem az az eredmény, amire vágytunk a többhetes kampány után” – összegzett Christoph Brzezinski, a CDU listavezetője.

A választás nagy nyertese a Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak.

„Kedves barátaim, amit ma elértünk, az különleges Berlin számára. Nulláról két számjegyű eredmény, ez különleges Berlinben. 66 éve nem történt itt ilyen. A nagykoalíciót kiszavazták igaz, még nem a szövetségi szinten, de jövőre ez is megtörténik” – mondta Georg Pazderski, az Alternatíva Németországnak listavezetője.

A menekültek mellett a bevándorlók befogadását is élesen elutasító, az EU-val, az euróövezettel és a muzulmán vallással szemben kritikus AfD a választás előtti felméréseknek megfelelően szerepelt, 14,2 százalékos eredménnyel debütált Berlinben. A város keleti külső kerületeiben, a németek mellett főleg az orosz kisebbség körében kedvelt környékeken szerezte a legtöbb szavazatot, a 78-ból 5 egyéni körzetben is mandátumot szerzett, frakciója 25 fős lesz. A 2013-ban alapított párt a 10. tartományi törvényhozásba jutott be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »