Merkel veszített – csak önkéntes alapon kellene menekülteket befogadni

Összesen 72 ezer menekült önkéntes alapú befogadásáról állapodhatnak meg az Európai Tanács csütörtökön késő délután kezdődő brüsszeli értekezletén – jelentette a Spiegel Online német hírportál.

Az uniós tagországok állam- illetve kormányfőit összefogó testület találkozója előtt röviddel elkészült megállapodás-tervezet szerint első lépésként 18 ezer szíriai menekültet kellene szétosztani a tagállamok között, majd további 54 ezer menekültet az ügyben tavaly júliusban, illetve szeptemberben hozott döntésekkel elindított, sikertelen áttelepítési programok keretében, azzal a módosítással, hogy a befogadás csak önkéntes lehet – írta a Spiegel Online.

A beszámoló alapján a 72 ezer embert az uniós tagállamok Törökországtól vennék át, a csúcstalálkozón rögzíteni kívánt eljárás részeként, miszerint Törökország visszafogad minden “irreguláris migránst”, aki területéről átkel a görög szigetekre, az EU pedig cserébe befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi  illegálisan átkel  Görögországba. Az nem világos, hogy mi történik, ha betöltik a keretet, és továbbra is érkeznek menedékkérők az Égei-tengeren uniós területre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »