Merkel terve a magyar kormánynak is betehet

A menekültválság kezeléséhez és a menedékkérők befogadásához kötné Angela Merkel német kancellár az Európai uniós támogatásokat egy, a Financial Times által megszerzett tervezet szerint. Brüsszelben pénteken kezdődnek az egyeztetések az Európai Unió következő költségvetéséről, amelyen a német kancellár is részt vesz. Merkel egy új közös európai megoldást szeretne menekültügyben.

Napirend előtt szólalt fel Angela Merkel ügyvezető nemet kancellár reggel a nemet parlamentben. A téma nemcsak a pénteken kezdődő brüsszeli uniós találkozó, hanem a szír helyzet is volt. „Amit momentán látunk, azok a borzalmas események Szíriában, ahol a kormány nem terroristák, hanem a saját lakossága ellen harcol, öl meg gyerekeket, és dönt romba kórházakat, az nem más, mint mészárlás, amely ellen fel kell lépnünk, és amely arra szólít fel bennünket, hogy nagyobb szerepet vállaljunk abban, hogy ennek az öldöklésnek vége legyen. Nekünk, európaiaknak kell ezen dolgoznunk” – emelte ki.

Meghozza minden európai uniós országnak – derül ki egy, a Financial Times által megszerzett tervezetből, amely szerint a nemet kancellár azt szeretné elérni az új uniós költségvetésben, hogy a jövőben a migrációs válság kezelésében való részvételhez és a menekültek befogadásához kössék az pénzügyi támogatásokat. Vagyis a kiszivárgott információk szerint csak az kaphatna pénzt az uniótól, aki együttműködik a menedékkérők elosztásában.

A Financial Times elemzője azt írja, ez a lépés egy újabb jele annak, hogy Németország az unió egyik legnagyobb befizető országaként nem akarja tovább tolerálni azokat az tagállamokat, amelyek kivonják magukat a közös teherviselés alól, miközben nagy haszonélvezői az pénzügyi forrásoknak. A brit napilap itt Lengyelországot és Magyarországot név szerint is megemlíti a cikkben.

„A szolidaritás nem lehet egyirányú utca” – hangsúlyozta eheti videóüzeneteben is Merkel. Elmondta, hogy Németország idén júniusig egy új közös európai menekültügyi rendszer felállítását kezdeményezi, amelyben minden tagállamnak részt kell vallania.

A várhatóan márciusban összeálló új nemet kormány még tovább növelné a befizetéseit az uniós kasszába. Arra viszont, hogy a támogatások szétosztását olyan alapértékekhez kötne, mint a demokratikus intézményrendszerek fenntartása vagy a szolidaritás kérdése, eddig még nem volt példa. Ez Magyarországot akár hátrányosan is érintheti. A Hír TV-t Berlinből Diseri Dóra tudósította.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »