Merkel terrorellenes csomagja

Merkel terrorellenes csomagja

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a hatóságok előzetes adatai szerint iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.

merkel-muenchen_b

A kancellár rendkívüli tájékoztatóján rámutatott, hogy a két merényletet – amelyben az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek – olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Ezért jobb korai figyelmeztető rendszerre van szükség.

Meg kell erősíteni a rendőrséget és jobban be kell vonni a hadsereget (Bundeswehr) a terror elleni küzdelembe. Folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság (CITIS) kiépítését, fejleszteni szükséges a terrorizmus tudományos kutatását, javítani kell az uniós együttműködésen, szorosabbra kell fűzni az együttműködést az Egyesült Államokkal – a hírszerzés területén is –, és uniós szinten szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat – sorolta. Kilencedik pontként említette a kitoloncolások következetesebb végrehajtását.

A nap folyamán korábban Joachim Herrmann bajor belügyminiszter arról beszélt: a biztonság megőrzése és az integráció sikere érdekében évi 200 ezer főben kell korlátozni a befogadható menekültek számát Németországban. Leszögezte: a menekültügyi eljárásokat az uniós külső határokon kell lefolytatni, legfeljebb három hónapon belül.

A jogosulatlan kérelmezőket el kell utasítani, a védelemre szoruló embereket pedig „igazságosan szét kell osztani egész Európában”. Hozzátette, hogy „elengedhetetlen a belső határok ellenőrzése”, amíg nem biztosított az uniós külső határok védelme. Merkel leszögezte: Németország a Magyarországon Nyugat felé elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 4-én hozott döntéssel nem nyitotta meg határait a menekültek előtt, mert a határok nyitva voltak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »