Merkel támogatja Macron reformjait

Merkel támogatja Macron reformjait

BERLIN, PÁRIZS. Támogatásáról biztosította Angela Merkel német kancellár pénteken Emmanuel Macron francia államfõ belföldi és euróövezeti reformjait.

A kancellár az Edouard Philippe francia miniszterelnökkel Berlinben folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párizsi vezetés belgazdasági reformtervei "fontosak, és eredményesek lesznek a francia emberek számára", de az átalakítások hatása késõbb lesz majd érezhetõ.   

Németország "saját tapasztalataiból tudja, hogy az eredmények némi idõeltolódással jelentkeznek" – utalt Merkel a kétezres évek elején elindított német munkaerõpiaci reformokra, amelyek több év után fejtették ki hatásukat.   

A kancellár kiemelte, hogy Berlin és Párizs a migrációs válság kezelésében is egyetért; törekedni kell a menekülés okainak megszüntetésére és az embercsempészet felszámolására, hogy végül "csak legális és irányított lehetõség legyen arra, hogy emberek hozzánk jöjjenek". Ezekhez a törekvésekhez "jó példa" az EU-Törökország menekültügyi együttmûködés, amely a menekülteknek, Törökországnak és az EU-nak is jó. Ezt a fajta megoldást kell alkalmazni az afrikai országokkal kapcsolatban is, gazdaságfejlesztési programokkal kiegészítve.   

Angela Merkel hangsúlyozta: bármilyen összetételû is legyen a következõ német kormány, Németország és Franciaország rendkívül szoros stratégiai együttmûködést folytat majd, olyan ügyekben is, mint a mesterséges intelligencia fejlõdése és az autóipar átalakulása. Hozzátette: elképzelhetõnek tartja, hogy az euróövezetben kialakítják a zóna közös pénzügyminiszteri intézményét, és továbbra is támogatja azt a gondolatot, hogy az euróövezeti állandó válságkezelõ rendszert (ESM) fejlesszék tovább "egy euróövezeti valutaalap irányába".   

Hangsúlyozta, hogy mindezeket a felvetéseket konkrét tartalommal kell megtölteni, így ki kell dolgozni a közös euróövezeti költségvetés gondolatát is. "Nem kételkedem abban, hogy Franciaországgal együtt közös megoldásokat találunk" – mondta a német kancellár.   

Edouard Philippe kiemelte, hogy Párizs elkötelezett a reformok és a Németországgal folytatott együttmûködés elmélyítése mellett. A két ország "gyorsan halad elõre, és messzire jut" – mondta a francia kormányfõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »