Merkel támogatja a határozatot, mit szólnak a törökök?

Angela Merkel német kancellár nem határolódik el a Bundestagnak attól a határozatától, amely népirtásnak minősítette az örmények ellen száz éve elkövetett török erőszakcselekményeket – közölte pénteken Volker Kauder, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegel című hírmagazin ezzel kapcsolatos értesülésére reagálva.

Volker Kauder a frakció elnökségének berlini ülésén elmondta, hogy a kancellárral reggel folytatott beszélgetése során Merkel utalt arra, hogy maga is támogatta a határozatot, és kifejezetten hangsúlyozta, hogy fenntartja álláspontját.

A Der Spiegel online változata előzőleg azt írta, hogy Berlin politikai gesztust készül tenni a török vezetésnek azzal, hogy elhatárolódik a szóban forgó határozattól, amelynek elfogadása óta Ankara nem teszi lehetővé a Bundestag képviselőinek az incirliki NATO-támaszponton állomásozó német katonák meglátogatását. A Bundeswehr az incirliki bázisra az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc támogatása céljából hat Tornado típusú felderítő gépet, egy légi utántöltő repülőgépet és 250 katonát telepített.

Merkel az örmény népirtással kapcsolatos határozatról szóló június eleji szavazáson hivatalos elfoglaltsága miatt nem vett részt, de a CDU/CSU-frakcióban előzőleg tartott próbaszavazáson igennel voksolt.

A CDU/CSU parlamenti frakciójában pénteken elhangzott nyilatkozatok szerint „végzetes” lenne, ha Merkel kormánya elhatárolódna a Bundestag-határozattól, és az „teljesen hibás jelzést” küldene Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, aki elsősorban a török származású Bundestag-képviselőket támadta személyesen a német parlament döntését követően.

A frakció egyik elnökségi tagja a Der Spiegel honlapján megjelent értesülésre reagálva a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy egy ilyen lépés egyáltalán nem használna a kancellárnak.

Stephan Harbarth, a pártszövetség frakcióvezető-helyettese a CDU/CSU elnökségének berlini ülése előtt kijelentette, hogy a szövetség a júniusi szavazáskor már kifejezte álláspontját, amely azóta változatlanul fennáll.

Peter Tauber, Merkel pártjának, a CDU-nak a főtitkára is visszautasította pénteken a Der Spiegel jelentését. A politikus a Facebook közösségi oldalon azt írta, hogy a CDU főtitkáraként, a szövetségi parlament képviselőjeként és történészként is teljes mértékben a határozat mögött áll.

A szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pénteken a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélés után Berlinben azt mondta: „a német szövetségi parlamentnek minden joga és szabadsága megvan ahhoz, hogy politikai kérdésekben állást foglaljon”. A Bundestag azonban maga is azt mondja, hogy „nem minden határozatnak van jogilag kötelező ereje” – tette hozzá a tárcavezető, aki azonban nyitva hagyta a szövetségi kormánynak a Bundestag-határozattal kapcsolatos álláspontjáról szóló kérdést.

Manuela Schwesig, a koalíciós partner SPD elnökhelyettese szintén elutasította a Bundestag-határozattól való elhatárolódást. Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke pedig Twitter-üzenetében azt írta, hogy a határozattal kapcsolatos spekuláció minden bizonnyal „kacsa”.

„Egy ilyen behódolás méltatlan lenne országunkhoz és tiszteletlenség a szövetségi parlamenttel szemben” – hangsúlyozta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »