Merkel szerint szükséges volt a hajnali légicsapás

A német kormány támogatja az amerikai-brit-francia koalíció Szíria elleni légicsapását. Angela Merkel kancellár szombati berlini nyilatkozatában szükségesnek és arányosnak nevezte az éjjel végrehajtott katonai akciót.

Mint fogalmazott, azért volt szükség a katonai fellépésre, hogy „megőrizzük a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságát és a szíriai rezsimet intsük annak további megszegésétől”.

Merkel szerint a légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett. Kiemelte:

Jogosnak nevezte a katonai akciót Heiko Maas külügyminiszter is. Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy

Oroszország hónapok óta akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkáját Szíria, így a Dúmában egy hete elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadás ügyében is, és a testület nem tudja ellátni a munkáját.

Hírdetés

Jürgen Hardt, a CDU-CSU kormányfrakció külpolitikai szóvivője „indokoltnak” tartja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni légitámadást. Véleménye szerint nyomós bizonyítékok utalnak arra, hogy Aszad az ellenzék elleni harcban vegyi fegyvereket vetett be, a katonai csapás „ezért a Szíriában élő emberek védelmét szolgálta” – mondta Hardt.

Annalena Baerbock, a Zöldek vezetője azonban figyelmeztetett:

Úgy véli, hogy Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek össze kellene hívnia minden uniós állam és kormány vezetőjét, hogy világos stratégiát dolgozzanak ki.

„Ha Mogherini nem cselekszik, Merkelnek kell megtennie” – mondta Baerbock.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »