Merkel-Seehofer-kiegyezés Németországban: hallgatnak a sáskajárásról, inkább a nyugdíjkérdéssel készülnek a választásokra

Merkel-Seehofer-kiegyezés Németországban: hallgatnak a sáskajárásról, inkább a nyugdíjkérdéssel készülnek a választásokra

Németországban a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás miatt félreteszi a migránsválság kezelése körüli ellentéteket Angela Merkel kancellár, az (Ál)Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke – írta a Der Spiegel.

A németországi hírmagazin a szombati – digitális formátumban péntek este kiadott – számában CDU/CSU-s körökre hivatkozva azt írta, hogy Angela Merkel és Horst Seehofer szerdán tartott berlini találkozójukon igyekeztek túllépni az utóbbi hónapok vitáin, és megállapodtak arról, hogy a "menekültek" ügyét fokozatosan háttérbe szorítják és elkezdik a felkészülést a 2017-es választási kampányra.

Arccal a nyugdíj felé

Horst Seehofer kezdeményezésére abban is megállapodtak, hogy a nyugdíjrendszer reformja lesz a kampány egyik fő témája. A pártszövetség vezetői vasárnap folytatják az egyeztetést – írta a Der Spiegel.

Horst Seehofer a szerdai találkozó előtt azt mondta, hogy az uniópártoknak a támogatók lemorzsolódásának feltartóztatásához ismét világosan meg kell fogalmazniuk, hogy mit akarnak elérni, mi a tervük Németországgal. Pénteken pedig Münchenben a CSU új székházának avatóünnepségén elmondott beszédében mélyreható nyugdíjreformot sürgetett. Úgy vélte, kudarcba fulladt a kétezres évek elején – a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kormánya alatt – bevezetett reform, amely egy tőkefedezeti elven működő előtakarékossági pillért állított a rendszerbe. Mint mondta, a neoliberális reform megbukott, és az időskori szegénység fenyegeti a németeket.

Kifejtette, hogy a nyugdíjreformot egy új, átfogó program részének szánja, amely az uniópártoktól elfordult szavazók bizalmának visszaszerzésére hivatott. Rámutatott, hogy a néppártok – a CDU/CSU és az SPD – egykor a szavazók 80 százalékát képviselték, most pedig már ennek csak a felét.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »