Merkel pártja már nem üdvözli a migránsokat

A menekültek tagországok közötti vándorlásának és egyenlőtlen megoszlásának elkerülésére egységes menekültügyi szociális ellátórendszert kell bevezetni az EU-ban, és kötelezni kell a menedékkérőket a kijelölt tagországban való tartózkodásra a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint – írta szerdán a Süddeutsche Zeitung című német lap a párt uniós politikai ügyekkel foglalkozó testületének állásfoglalására hivatkozva.

A CDU úgynevezett Európa-politikai szakbizottsága szerint eredményes a berlini vezetés közös európai megoldásra törekvő menekültpolitikája és a menekültválság közös kezelését szolgáló EU–Törökország megállapodás, mert míg tavaly októberben 210 ezer menekült érkezett az Égei-tengeren Görögországba, az idén márciusban már csak 3650.

Hol van már a willkommenskultur

Azonban a demográfiai folyamatok miatt „tovább erősödik majd a migrációs nyomás az EU déli és délkeleti szomszédságában”, és az EU „továbbra is vonzó cél marad a menekülteknek”, ezért gondoskodni kell a határok védelméről – idézett az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, Elmar Brok által vezetett testület ötoldalas állásfoglalásából a liberális Süddeutsche Zeitung, amely szerint a dokumentumból kitűnik, hogy a CDU új irányvonalában nemigen van már nyoma a menekülteket üdvözlő, befogadó szellemiségnek, és inkább a menekültek beáramlásának korlátozása a meghatározó.

Az Angela Merkel kancellár vezette párt szerint a schengeni belső határok ellenőrzése csak „vészhelyzetben” elfogadható, mert a határok átjárhatóságának akadályozása „súlyos károkat” okoz az exportorientált német gazdaságnak, amelynek igen fontosak a nyitott határok az egységes uniós belső piacon.

 

Kemény, közös határvédelem

Ezért az uniós külső határok védelmére kell összpontosítani – hangsúlyozzák a CDU szakpolitikusai, akik szerint az Európai Bizottság javaslatához képest szélesebb körű jogosítványokkal kell felruházni a közös európai határ- és parti őrséggé fejlesztendő uniós határvédelmi ügynökség (Frontex). Így lehetőséget kell teremteni arra, hogy az új szervezet akkor is közreműködjék valamely tagország határigazgatásában, ha az adott tagország nem ért egyet ezzel. Továbbá ki kell építeni egy közös szervezetet, amely a jogosulatlan menedékkérők visszatérítésében támogatja a tagállami hatóságokat.

A CDU szerint ki kell küszöbölni a menedékkérők tagállamok közötti egyenlőtlen eloszlásához vezető tényezőket, és meg kell akadályozni az úgynevezett másodlagos – tagállamok közötti – migrációt a menekültügyben. Ezért egységesíteni kell a szociális ellátás rendszerét, és be kell vezetni azt a szabályt, hogy a menedékkérők csak a számukra kijelölt tagországban tartózkodhatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »