Merkel: Németország nehéz szívvel gyászol

Merkel: Németország nehéz szívvel gyászol

Németország nehéz szívvel gyászolja a müncheni lövöldözés áldozatait – mondta Angela Merkel kancellár szombaton Berlinben.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Hangsúlyozta: a hatóságok mindent megtesznek az eset feltárásáért és mindent elkövetnek azért is, hogy kiderítsék, miként radikalizálódott a hétfői würzburgi iszlamista támadás “menekültként érkezett” elkövetője.

Mindkét eset olyan helyen történt, ahol “bármelyikünk lehetett volna”, ezért “mindenkit meg tudok érteni”, aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e – mondta a kancellár.

Ilyen helyzetekben bizakodással tölthet el a biztonsági szervek professzionális munkája és a lakosság segítőkészsége – tette hozzá, kiemelve: München megmutatta, hogy Németország legnagyobb ereje a szabadság és a kiállás egymásért.

A külföldről érkezett támogató és részvétnyilvánító üzenetekről szólva hangsúlyozta, hogy “sok barátunk van az erőszak és a terror elleni harcban”.

Péntek este Münchenben egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár egy illegálisan tartott fegyverrel agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szombaton berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az elkövető szülei menedékkérőként érkeztek az országba a 90-es évek végén. A Németországban született elkövető iráni származása révén síita muszlim lehetett, viszont utóneve David, ami inkább arra utalhat, hogy keresztény volt. Más jelek is ebbe az irányba mutatnak, azonban a szüleitől származó adatok alapján nem volt vallásos.

Az ügy feltárását irányító illetékesek szombati müncheni tájékoztatóján elhangzott: a nyomozás alapján egyértelmű, hogy a lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek “egyáltalán nincs köze a menekültek témájához”.

Az elkövető Münchenben született és nevelkedett, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az “ámokfutás témájával” viszont behatóan foglalkozott. A szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben – miért gyilkolnak az iskolások.

Mindennek alapján az elkövető “klasszikus ámokfutó” lehetett. Valószínűleg nem volt egészséges, a “depresszió típusai közé tartozó” pszichés betegségben szenvedhetett.

A nyomozás előzetes megállapításai alapján röviddel a lövöldözés előtt igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon álnéven megjelentetett bejegyzésekkel.

A halálos áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú – három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak -, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak életére tört-e. Búcsúlevelet nem hagyott.

A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak. Lőtt sebesüléssel 4 embert ápolnak.

A lövöldözés miatt mintegy 2300 rendőrt mozgósítottak. A városban eluralkodott pánikhangulatot jelzi, hogy pénteken 18 és 24 óra között 4310 segélykérő hívás futott be a müncheni rendőrséghez. Máskor 4 nap alatt kapnak ennyi riasztást.

A halálos áldozatok között három-három török és koszovói, valamint egy görög állampolgár is van – jelentették be szombaton Isztambulban, Athénban és Pristinában.

Számos ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a lövöldözés után, de részvétét nyilvánította Aleksandar Vučić megbízott szerb kormányfő és Áder János köztársasági elnök is. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »