Merkel: nem biztos, hogy sikerül megállapodni a menekültpolitikáról a június végi uniós csúcsig

Merkel: nem biztos, hogy sikerül megállapodni a menekültpolitikáról a június végi uniós csúcsig

Nem biztos, hogy sikerül megállapodni az Európai Unió (EU) menekültpolitikájáról a tagországok vezetőinek június végén tartandó tanácskozásáig – mondta Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy valamennyi tagállam részvételére és a feladatok rugalmas megosztására épülő rendszert kell felépíteni.
A politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy az EU külső határának biztosítása, a közös menekültpolitika és a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért mind-mind létfontosságú ügy, “egzisztenciális kérdés Európa számára”.

Hírdetés

A mozgás szabadsága az EU-n belül a mindenkinek hatalmas hasznot hajtó belső piac működésének alapvető feltétele. Az úgynevezett schengeni övezet belső határainak szabad átjárhatósága, a mozgás szabadsága viszont a külső határ védelmén alapul, és ha nincs meg minden tagállamban a bizalom a határvédelem és az EU szomszédságával folytatott együttműködés iránt, akkor “Európa visszaesik a Schengen előtti időkbe, aminek súlyos következményei lennének a jólétünkre nézve” – mondta Angela Merkel. Arra a kérdésre, hogy elégséges-e a határvédelem javítása, azt mondta, hogy

fel kell építeni egy közös menekültügyi rendszert, amelyben minden országban “hasonló mércék” alapján döntenek arról, hogy ki kaphat menedékjogot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »