Merkel nem aggódik a török államfő kijelentése miatt

Angela Merkel német kancellár nem aggódik Recep Tayyip Erdogan török államfő azon kijelentése miatt, miszerint elbukhat a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás, ha az Európai Unió nem dönt a török állampolgárok uniós vízummentességének ügyében.

A német kancellár szerdán a Brandenburg tartományi Mesebergben tartott kormányülés utáni sajtótájékoztatón a török elnök keddi kijelentéseire vonatkozó újságírói kérdésre kiemelte, hogy Törökországnak teljesítenie kell a vízummentesség megadásának mind a 72 feltételét.

Ehhez az eddiginél tervezetthez képest “több időre lesz szükség”, valamint megbeszélésekre az Európai Bizottság az ankarai vezetés között, amelyeken valamennyi nyitott kérdést napirendre vesznek – mondta a kancellár.

Hozzátette, hogy szerinte mindkét fél hajlandó tárgyalni, ezért nem aggódik, és ugyan meglehet, hogy egyes kérdések megoldása hosszabb időt vesz majd igénybe, de az EU valamennyi vállalását teljesíti.

Recep Tayyip Erdogan kedden Isztambulban az ENSZ humanitárius segítségnyújtásról szóló nemzetközi tanácskozását (World Humanitarian Summit, WHS) záró sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Törökország nem tesz további lépéseket a menekültügyi megállapodás végrehajtásáért, ha az EU nem dönt a vízummentesség ügyében.

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez a török félnek a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, de ezt Ankara elutasítja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »