Merkel magával ránthatja Seehofert is

Merkel magával ránthatja Seehofert is

Angela Merkel hétfőn bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra a CDU (Keresztény-demokrata Únió) élére. Merkel színvallása nem csak saját karrierjének végét jelentheti, de óhatatlanul is megnövelte a Horst Seehofer (CSU) távozását követelő hangok erejét.

A CDU decemberben választ új pártelnököt, Angela Merkel német kancellár pedig bejelentette, hogy nem áll szándékában megvédeni funkcióját, ráadásul 2021-ben a német kormány vezetését befejezné.

Merkel távozásának hírére egyből akadt is már három jelölt, akik szívesen átvennék helyét a CDU élén. Friedrich Merz kedden jelentette be, hogy megpályázza a pártelnöki posztot. Szerinte Angela Merkel “tiszteletet és elismerést érdemel” a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért.  Hozzátette, hogy a következő időszakban “új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel”.
Friedrich Merz 2000-től 2002-ig volt az akkor ellenzékben lévő CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának vezetője. A tisztséget Angela Merkel vette át tőle. Rajta kívül Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy elindul a pozícióért.

Seehofernek is lejárt az ideje

mondta a Die Welt német napilapnak Tobias Hans (CDU), Saar-vidék miniszterelnöke.

Hírdetés

nyilatkozta a CSU egyik magasrangú politikusa, aki szerint Seehofer pártján belül is veszített támogatottságából.

A CSU októberben óriási veszteségeket szenvedett el a bajorországi választások során, mikor a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, ezzel pedig sikerült az elmúlt 70 év legrosszabb eredményét produkálnia. A szavazás után Seehofer jelezte, hogy hajlandó vállalni a felelősséget a rossz eredményért, de nem fogja “egyedül elvinni a balhét”.

Seehofer hivatali ideje pártja élén jövő év végén jár le, azonban tekintve a pártból érkező híreket, lehetséges, hogy még előtte menesztik.

hnonline.sk, MTI, Körkép.sk

Nyitókép: pestisracok.hu/morgenpost.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »