Merkel lépéskényszerben, irányváltás jöhet

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke irányváltást sürget pártjánál a legnagyobb parlamenten kívüli politikai erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése miatt – írta kedden a Bild című német napilap.

A beszámoló szerint Angela Merkel a CDU hétfői elnökségi ülésén azt mondta, hogy a pártnak többet kell foglalkoznia a konzervatív, a politikai középtől jobbra álló szavazókkal, és új stratégiát kell kidolgoznia arról, hogy miként viszonyuljon az AfD-hez.

A pártelnök-kancellár úgy vélte, nincs értelme állandóan „ütni” az AfD-t és szavazóit, mert a támadások „szolidaritási hatást” váltanak ki, vagyis a párt és a támogatók egyre inkább összezárnak – írta a Bild.

A CDU kereszténydemokrata, liberális és konzervatív irányzatokat összefogó, jobbközép néppárt, Angela Merkel 2000 óta vezeti, és a legtöbb elemző szerint korszerűsítette és újrapozicionálta. A CDU így szakított olyan hagyományos konzervatív nézetekkel, mint például a védelempolitikában a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartásának szükségessége, az energiapolitikában az atomenergia alkalmazásának támogatása vagy a „három K” elve a családpolitikában, amely a gyerekek-konyha-templom (Kinder, Küche, Kirche) háromszögben jelölte ki a nők helyét.

A 2013-ban alakult AfD vasárnap elfogadott programjában hazafias, modern konzervatív pártként határozza meg magát, és a tizenhat tartomány közül már nyolcban van helyi törvényhozási képviselete. A párt így esélyt szerzett arra, hogy tényezővé váljon az országos politika jobboldali térfelén. Ez kihívás a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének, amely fennállása óta arra törekedik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.

A Forsa közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az AfD országos támogatottsága kilencszázalékos, ami ugyan egy százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, de csaknem a kétszerese a Bundestagba bejutáshoz szükséges öt százaléknak. A CDU 34 százalékon áll, egy százalékponttal erősödött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »