Merkel is visszautasította Macron kijelentését, amely szerint a NATO haldoklik

Merkel is visszautasította Macron kijelentését, amely szerint a NATO haldoklik

Angela Merkel német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyaránt visszautasította Emmanuel Macron francia elnök kijelentését, amely szerint a NATO “agyhalott” lenne – az MTI összeállítása. 

Merkel a NATO-főtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben leszögezte, hogy Macron “drasztikus szavai” nem tükrözik az ő nézeteit a szövetségen belüli együttműködéssel kapcsolatban.

“Úgy vélem, szükségtelen az ilyen túlzás, még akkor is, ha vannak problémák, és össze kell szednünk magunkat. “Macron drasztikus szavakat használt, én nem így látom az együttműködést a NATO-ban. A transzatlanti partnerség nélkülözhetetlen számunkra”

– fűzte hozzá.
Merkel szerint a katonai szövetség számos területen jól működik.
    
Macron a brit The Economist című gazdasági lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy jelenleg a NATO agyhalála figyelhető meg, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyébként a nap folyamán az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) berlini rendezvényén beszélt arról, hogy a védelmi kiadások – Washington által megkövetelt – növelése Németország érdekét szolgálja.

Hírdetés

“Elvárom, hogy a szövetségi partnerek eleget tegyenek kötelezettségeiknek”

– mondta Stoltenberg, s emlékeztetetett, hogy a NATO-tagállamok kötelezettséget vállaltak védelmi kiadásaik növelésére.

Stoltenberg hangsúlyozta: Németországnak és a többi tagországnak nem azért kell többet költenie ilyen célra, hogy ezzel személy szerint neki vagy az Egyesült Államoknak szívességet tegyen, hanem mert ez a saját biztonságuk végett az érdekükben áll.
    

Rávilágított: Németországnak erős NATO-ra, a NATO-nak pedig erős Németországra van szüksége.

    Donald Trump amerikai elnök  hosszú idő óta  sürgeti az Egyesült Államok szövetségeseinél a védelemre szánt összegek emelését.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »