Merkel: Épüljön ki a jogállam Kínában

Merkel: Épüljön ki a jogállam Kínában

A német kancellár arra kérte vasárnap Pekingben a kínai vezetést, hogy ne korlátozza a külföldi nem kormányzati szervezetek munkáját.

Angela Merkel – aki háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az ázsiai országban – egy 2017-ben hatályba lépő kínai törvényre utalva mondta ezt, hangsúlyozva, hogy a nem kormányzati szervezetek számára továbbra is lehetővé kell tenni, hogy bővítsék a civil társadalomhoz fűződő kapcsolataikat.

A német kancellár a kínai tudományos akadémián egyetemisták és professzorok előtt mondott beszédében felszólított arra, hogy Kínában is épüljön ki a jogállam. „Minden jogállamiság lényege, hogy a jog ereje érvényesüljön, ne pedig az erősebbek joga” – hangsúlyozta.

Angela Merkel fontosnak nevezte, hogy Kína és Németország nyitott maradjon, tudását megossza és egymástól tanuljon

A Nancsingi Egyetem vasárnap Merkelnek az akadémián díszdoktori címet adományozott. Az egyetem méltatta a német kancellár elkötelezettségét a jogi párbeszéd és a regionális konfliktusok megoldása iránt, valamint elismerte a klímaváltozás ellen és a menekültválságban való fellépését.

A kínai Nancsing Egyetem díszdoktorává avatott Angela Merkel német kancellár átveszi diplomáját Csen Csüntől, az egyetem rektorától a pekingi Kínai Tudományos Akadémia dísztermében Fotó: Ho Hvi Jang / MTI / EPA pool

„Merkel a határozottságával és bölcsességével hozzájárult a világbékéhez” – magyarázták az egyetem képviselői. Szerintük a német kancellár „pragmatikus Kína-politikához” tartja magát, valamint hozzájárul a kölcsönös bizalom és együttműködés elmélyítéséhez.

Van „néhány problémánk”

Merkel az akadémián nyíltan beszélt az Európai Bizottság azon aggodalmairól, amelyek Kína idénre ígért piacgazdasági státusával kapcsolatosak. „Nagyon jól ismerem az előtörténetet, és tudom, hogy sok erőfeszítést tett Kína. Van azonban néhány problémánk” – hangsúlyozta a német kancellár, aki Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel való találkozóján beszél majd részletesen erről. Mint mondta, senkinek nem érdeke, hogy egy nagy kereskedelmi háború bontakozzon ki az Európai Unió és Kína között, ezért a feleknek nyíltan kell beszélniük a fennálló problémákról, amelyek néhány ágazatot érintenek. Merkel példaként a kínai acéltúltermelést említette.

Hétfőn tartják meg Pekingben a negyedik német–kínai kormányközi konzultációt, amelyen Németországot Merkel mellett hat miniszter is képviseli.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »