Merkel: Elrettentésre és párbeszédre van szükség

Merkel: Elrettentésre és párbeszédre van szükség

A német kancellár szerint az elrettentésre és a párbeszédre van szükség a NATO és Oroszország kapcsolatában. Angela Merkel a pénteken kezdődő varsói NATO-csúcs előtt beszélt a német parlamentben.

Terrorellenes gyakorlat Lengyelországban: a hatóságok hónapok óta készülnek a NATO-csúcsra. 6 ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot Varsóban a következő napokban. A buszmegállókban plakátokon tájékoztatják a járókelőket, hogy mit kell tenniük merénylet esetén. „Az állampolgárok és a vendégek biztonságban érezhetik magukat. A tömegközlekedési eszközöket felkészítettük a különleges biztonsági helyzetre, hogy mit tegyenek egy terrorista akció alatt” – közölte Jaroslaw Józwiak polgármester-helyettes.

28 állam-, illetve kormányfő érkezett a lengyel fővárosba, köztük Barack Obama amerikai elnök, akinek minden bizonnyal ez az utolsó hivatalos európai útja. A német kancellár, mielőtt Varsóba utazott, tájékoztatta a kormány álláspontjáról a német törvényhozást. Angela Merkel arról beszélt, hogy a Krím félsziget elcsatolása után Lengyelország és a balti államok is tartanak a további orosz terjeszkedéstől.

„Oroszországnak a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerepe mélyen elbizonytalanította keleti szomszédainkat. Ha a törvényt és a határok sérthetetlenségét szavakkal, tettekkel meg lehet kérdőjelezni, akkor a NATO-ba vetett bizalom elveszett. Ez különösen a keleti szövetségeseinket nyugtalanítja, meg kell őket erősíteni a szövetségen keresztül” – fogalmazott Angela Merkel.

A pénteken kezdődő, kétnapos NATO-csúcs várhatóan négy újabb zászlóaljat telepít a védelmi szövetség és az orosz érdekszféra határára. A védelmi szövetség tagállamai valószínűleg jóváhagyják, hogy a NATO légtérellenőrző gépekkel támogassa az Iszlám Állam nevű muszlim szervezet elleni háborút a Közel-Keleten.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »