Merkel elismerte, hogy kudarcot vallott Oroszországgal szembeni politikájában

Merkel elismerte, hogy kudarcot vallott Oroszországgal szembeni politikájában

Angela Merkel volt német kancellár elismerte, hogy Oroszországgal kapcsolatos politikájában kudarcok történtek.

„Gyorsabban kellett volna reagálnunk az orosz agresszióra“ – mondta Merkel a Die Zeit című hetilapnak adott interjújában, amelynek legújabb száma csütörtökön jelenik meg.

Hozzászólásában az ukrajnai Krím-félsziget 2014-es orosz megszállására utalt, amikor a NATO-tagok megállapodtak abban, hogy bruttó hazai termékük két százalékát védelemre fordítják.

Hírdetés

„Németország növelte védelmi kiadásait a NATO-n belül, de még mindig nem érte el a két százalékos célt“ – mondta Merkel. „De én sem mondtam naponta tüzes beszédet az ügy érdekében“ –tette hozzá.

A 68 éves Merkel, aki 2005–2021 között volt kancellár, nem sajnálja, hogy támogatta az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték megépítését. Szerinte ennek a projektnek a betiltása „veszélyesen rontotta volna“ Németország és Oroszország kapcsolatát.

Merkel emellett elmondta, hogy Németország orosz gáztól való függése nem kizárólag a közös gázvezeték következménye. Elmondta, hogy a túlzott függőség főként annak tudható be, hogy Norvégia, Nagy-Britannia és Hollandia túl kevés gázt szállít.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »