Merkel élesen bírálta az izraeli teleplétesítési politikát

MTI nyomán

Angela Merkel német kancellár kedden élesen bírálta az izraeli teleplétesítési politikát a palesztinok lakta területeken, ugyanakkor nyitva hagyta Németország állásfoglalását egy a kérdéssel foglalkozó, tervezett ENSZ-határozat kapcsán.

Berlin támogatta a legfrissebb francia közel-keleti béketerveket – mondta Merkel kedden Mahmúd Abbász palesztin elnökkel való találkozását követően Berlinben. Az Izrael és palesztinok közötti párbeszéd hiánya miatt fontos, hogy a felek minden, még a legvalószínűtlenebb lehetőséget is megragadjanak annak érdekében, hogy előrelépést érhessenek el  – fogalmazott a német kancellár. “Ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy holnap már egy béketerv kerül az asztalra” – tette hozzá.
   
Abbász elképzelései szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának kellene nyomást gyakorolnia Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőre.
   
Merkel megértését fejezte ki, hogy a palesztin elnök ismételten az világszervezet Biztonsági Tanácsához fordul. “Jobb lenne azonban, ha el tudnánk érni, hogy nem lesz több telepépítés” – tette hozzá a német politikus.
   
Abbász a közel-keleti konfliktus megoldását ismételten kulcsfontosságúnak minősítette az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szembeni harcban. Szerinte a palesztinoknak nem marad más választásuk, mint a világszervezet: “Tudjuk, hogy Izrael tizenkét határozatot hagyott figyelmen kívül, de ennek ellenére sincs más út”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »