Merkel: Az EU nem köt különalkut Nagy-Britanniával

Kizártnak tartotta Angela Merkel német kancellár kedden egy berlini sajtótájékoztatón, hogy az Európai Unió a Brexit-folyamat megindítása előtt bármilyen kérdéséről különalkut kössön Nagy-Britanniával.

„Világosan elmondtam (Theresa May) brit kormányfőnek is a megbeszéléseinken, hogy először jön az 50. cikkely, aztán következnek az Európai Tanács irányelvei, majd ezt követhetik a tárgyalások, és nincs okom kételkedni abban, hogy ezt a stratégiát fogjuk követni” – fogalmazott Merkel újságírók kérdésére Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján – derült ki az MTI tudósításából.

Arra a felvetésre, hogy egyes tagállamok esetleg kétoldalú megállapodásokat próbálhatnak kötni Londonnal, a német kancellár azt válaszolta: „az EU valamennyi tagállama azon az egységes véleményen van, hogy mindannyiunk érdeke az, hogy közösen tárgyaljunk”.

Márciusban aktiválhatják az 50. cikkelyt

Theresa May hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után azt mondta: reméli, hogy gyorsan rendezni tudják a Nagy-Britanniában élő lengyelek, illetve a külföldi EU-tagállamokban letelepedett britek helyzetét. Több megfigyelő ezt úgy értelmezte, hogy London erről még a hivatalos kilépési tárgyalások előtt külön igyekezne megállapodni.

London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból.

A német kancellár a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az EU és Törökország által márciusban megkötött menekültügyi egyezmény a felek közös érdekeit szolgálja az embercsempészet elleni küzdelemben, és felszólította Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy teljesítse az abban vállalt kötelezettségeit.

Mégsem zsarol Erdogan?

Múlt héten az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot tette a bizottságnak és a tagállamoknak, hogy ne folytassák a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal az országban hónapok óta folyó tömeges bebörtönzések miatt. A nem kötelező erejű, ám mégis szimbolikus értékű EP-határozatra reagálva Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a menekültügyi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy az EU visszatoloncolhassa Törökországba az illegális bevándorlókat.

Kedden viszont már visszafogottabb hangot ütött meg Erdogan. Egy isztambuli konferencián arról beszélt, hogy Törökország nem adta fel és arra törekszik, hogy az EU tagja legyen. Az AFP tudósítása szerint a török elnök úgy fogalmazott, hogy sok alternatívájuk van arra az esetre, ha a csatlakozási folyamat megreked.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »