Merkel a fogolycseréről egyeztetett Porosenkóval

Telefonon beszélt egymással pénteken a Donyec-medencei konfliktusban harcoló felek közti lehetséges fogolycseréről Petro Porosenko ukrán elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte Georg Streiter helyettes német kormányszóvivő.

„A kancellár és Porosenko elnök hangsúlyozták a minél hamarabbi fogolycserére vonatkozó megállapodás fontosságát, ez a gesztus véleményük szerint egy fontos lépés a minszki megállapodások megvalósítása felé tett úton” – áll a közleményben. „Porosenko elnök kiemelte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a fogolycsere a lehető leggyorsabban megtörténjen” – tették hozzá a német kormánynál.

A javasolt fogolycsere keretében a korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai szakadár milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.

A beszélgetés során szóba került az orosz képviselők visszahívása a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán-orosz koordinációs központból (SZCKK). Oroszország hétfőn jelentette be, hogy másnap visszahívja katonatisztjeit a központból, mert „morális és pszichológiai nyomásnak” voltak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkedtek velük szemben. Az ukrán fél tagadta ezt. Az orosz kivonulás félő, hogy további akadályokat gördít a kelet-ukrajnai konfliktus rendezési folyamata elé.

„A kancellár és az ukrán elnök egyetértett abban, hogy az orosz képviselőknek hamarosan vissza kell térniük az SZCKK-ba. Megbeszélték, hogy azon dolgoznak, hogy az elkövetkezendő napokban Németország és Franciaország közvetítőként lépjen fel ez ügyben” – mondta Streiter.

Merkel és Porosenko ezenkívül üdvözölte a tűzszüneti megállapodást, amely a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú összekötő csoport szerdai minszki ülésén született, tekintettel a közelgő téli ünnepekre. A fegyvernyugvásnak december 23-án, szombaton éjféltől kell életbe lépnie.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »