Merkel: a briteknek csak akkor lesz hozzáférésük az európai piachoz, ha elfogadják a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást

Aki el akarja hagyni az európai családot, nem számíthat arra, hogy megszabadul az összes kötelezettségétől, miközben a jogosultságait megtartja – mondta Angela Merkel német kancellár az unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve kedden.

Arra figyelmeztetett: az unióból történő brit kiválásról folytatandó tárgyalások során nem engedhető meg, hogy London “kimazsolázza” a számára fontos pontokat. Különbség van a között, hogy egy ország ki akar lépni, vagy bent akar maradni az Európai Unióban.

Az unió jövőjéről, a munkahelyteremtésről és a versenyképességről folytatandó tárgyalásokon az Egyesült Királyságnak nem lenne szabad részt vennie már azt megelőzően sem, hogy hivatalosan kilépett volna az unióból. Ugyanakkor fontos, hogy barátként és partnerként tekintsünk Nagy-Britanniára – hangsúlyozta a kancellár.

Hozzátette: Az Egyesült Királyságra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. Kilépésével például nem lesz hozzáférése az európai egységes piachoz anélkül, hogy el ne fogadná a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást Norvégiához hasonlóan.

Mindaddig, amíg a kilépésről folytatandó tárgyalások nem záródnak le, Londonnak ugyanazok a kötelezettségei, mint az összes többi tagállamnak – szögezte le.

Az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy kiállja a szigetország kiválását – emelte ki, hozzátéve, a válságra megoldást kínáló minden ötletet szívesen fogad.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője érkezéskor kijelentette: “nincs fél tagország”, sürgetve a brit pozíció minél hamarabbi tisztázását.

Francois Hollande francia államfő érkezésekor úgy vélekedett: Londonnak minél hamarabb kezdeményeznie kell a kilépéséről folytatandó tárgyalásokat. Reményét fejezte ki, hogy a brit kormány tiszteletben tartja a polgárok múlt héten kinyilvánított akaratát. “Nincs vesztegetni való idő, a tárgyalásokat minél hamarabb el kell kezdeni” – húzta alá a francia államfő.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »