Merkel: a brit félnek kell javaslatot tennie a következő lépésekre

Merkel: a brit félnek kell javaslatot tennie a következő lépésekre

A brit félnek kell javaslatot tennie az EU-tagság megszűnéséről (Brexit) kötött megállapodás törvényhozási elutasításával kialakult helyzet rendezésére – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, nagyon sajnálja, hogy a londoni alsóház elvetette a brit európai uniós tagság rendezett felszámolásáról kötött megállapodást.

“Szerintünk most a brit félnek kell megmondania, hogyan tovább” – fogalmazott Angela Merkel.

“Van még idő a tárgyalásra, várjuk a brit miniszterelnök javaslatait” – tette hozzá.

Hírdetés

Elmondta, hogy a Brexit mindenképpen káros folyamat, rendezett és rendezetlen formában is, a német kormány pedig mindent megtesz ennek a kárnak a korlátozásáért és egy “rendezett megoldásért”.

Aláhúzta, hogy Németország minden eshetőségre felkészül, így a Bundestag már csütörtökön tárgyal a kormány előterjesztéseiről, amelyek a rendezetlen Brexit esetén végrehajtandó intézkedésekről szólnak.

A kormánypártok részéről szintén azt hangsúlyozták, hogy a megállapodáson nyugvó, rendezett Brexitre kell törekedni, és tárgyalni kell a londoni vezetéssel.

Az ellenzék viszont a kormánytól is lépéseket sürget. A Baloldal (Die Linke) szerint a kancellárnak mielőbb személyesen kell ismertetnie, hogy miként akarja elhárítani a “Brexit-káosz” Németországot fenyegető veszélyeit. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a megállapodás londoni alsóházi elutasítása drámai helyzetet idézett elő az egész EU-ban, ezért a kormánynak fel kell lépnie, hogy 48 órán belül összehívjanak egy rendkívüli EU-csúcsot.

A brit EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok vezetői. A brit alsóházban az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis a testület 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. A kedd este tartott szavazás a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »