„Merjünk kicsik lenni!” – nem mer hozzányúlni a Fidesz a 370 forintos euróhoz

„Merjünk kicsik lenni!” – nem mer hozzányúlni a Fidesz a 370 forintos euróhoz

Idén őszre nem csak az üzemanyagárak szálltak el, hanem a forint-euró árfolyam is, utóbbi pedig olyan folyamat eredménye, ami már a 2010-es kormányváltás óta folyamatosan zajlott. Mint korábban megírtuk, 2004-ben, az uniós csatlakozásunk idején 252 forint volt egy euró, ez a gazdasági világválság ellenére sem emelkedett a 2010-es kormányváltásig 265 forint fölé, míg ma már átlagban is 100 forintot romlott a forint, a csúcson 372 forintnál járva.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő felszólalásában arra emlékeztetett, a Fidesz ellenzékből még 250 forintos eurónál a kérdőjelezte meg a kormány teljesítményét, azóta viszont több mint száz forintos drágulást vittek végbe, így kiszolgálva külföldi stratégiai partnereik érdekeit.

A rossz euróárfolyam hátrányait mindeközben a magyar emberek szenvedik el – mutatott rá -, hiszen nem csak a legújabb iPhone, vagy egy drága öltöny ára emelkedett emiatt tízezrekkel, hanem a zöldségek, gyümölcsök és más alapvető élelmiszerek is drágábbak lettek.

Z. Kárpát szerint a „nemzeti álsziruppal leöntött kormány” azt mondja, semmi köze nincs a gyenge forinthoz, miközben Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök egymást követői hibáiról van szó.

Hírdetés

A felszólalásra Tállai András államtitkár válaszolt, aki azzal védte a kormányt, hogy az árfolyamromlás nem a kormány hibája, mert azt nemzetközi folyamatok okozzák. Hozzátette, sok ország küzd ezzel a problémával, és a nyitott magyar gazdaság is gyorsan reagál a trendekre. Bár nem a témához tartozik, de Tállai sikerként könyvelte el, hogy ma már nincsenek devizahitelek, amik bedőlhetnének.

Nem veszélyezteti őket a megélhetés

– fogalmazott az államtitkár, nyilván hibásan, de freudi elszólásként nem utolsónak.

Z. Kárpát Dániel szerint Tállai esetében élő példáját láthattuk annak, amikor egy gyenge ember gyenge forintot akar, mert egy borzalmas „merjünk kicsik lenni” beszédet hallottunk, ami azt vetítette elő, hogy kicsi országnak, kicsi forint jár.

Kicsit több nemzeti lelkesedést várnék! – szólt rá Tállaira a jobbikos politikus.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »