Mérgezőek lehetnek a szépségápoló szerek

Mérgezőek lehetnek a szépségápoló szerek

Tudatos vásárlókat szeretne nevelni a független szakemberekből álló országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, ezért rendszeres tájékoztató kampányokat szerveznek, s górcső alá veszik az üzletek polcain található termékek összetevőit. A vizsgálat eredményeit honlapjukon teszik közzé. Az idén indított SOS kozmetikai- és ápolószerek elnevezésű kampányuk keretében eddig a babasamponok és a hajfestékek címkéit vizsgálták. Kiderült: mind az aprók fürdetésére használt termékek, mind a hölgyeknek szánt hajfestékek allergén anyagokat tartalmaznak.

A nagyáruházak polcairól a legismertebb babasamponokat emelték le a szakemberek, majd az összetevők alapján azt vizsgálták, hogy milyen alapanyagokat tartalmaznak, és ezeknek milyen hatása lehet a gyerekek egészségére. Összesen 55 terméket elemeztek: ezeknek 26 százalékát Németországban gyártották, 18 százalékát Olaszországban, 16 százalékukat Franciaországban, de volt olyan is, amelynek címkéjén csak az szerepelt, hogy uniós termék.

Habzik és illatos, de hasznos?

A megvizsgált termékek 75 százalékában szintetikus színezőanyagokat találtak, csupán 22 százalékuknak volt semleges a PH értéke. A termékek húsz százalékán végeztek el allergia-teszteket. Kiderült, hogy a megvizsgált termékek 85 százaléka tartalmazott szappant is, és mindössze 11 százalékuk volt alkoholmentes. A vizsgált 55 termék összesen 198 féle összetevőből állt. A szakemberek figyelembe vették azt is, hogy vizsgálatok során nem tudják kimutatni az összes összetevőt, hiszen a mesterséges illatszerekként feltüntetett anyagok több tíz összetevőből állnak, s ezeket a gyártók nem tüntették fel külön-külön. A termékek több mint felében a Sodium Laureth Sulfate nevű tisztítóanyagot találták, amely már kis mennyiségben is bőrirritáló, de azonosítottak több más olyan alapanyagot is, amely nagyobb mennyiségben allergiás tüneteket okozhat.

Fontos a termék szavatossága

A vizsgált termékek felénél a címkén nem volt feltüntetve a szavatossági idő, azaz, hogy meddig lehet őket biztonságosan használni. A fogyasztóvédők szerint sok terméken a gyártás dátuma sem szerepel, így képtelenség megállapítani, hogy ezek meddig használhatóak. A kozmetikai termékeken – különösen a babasamponok esetében – azt is fel kellene tüntetni, hogy milyen körülmények között kell tárolni: például napsütéstől védve, 20–22 fok közötti átlaghőmérsékleten. Nem mellékes tényező az sem, hogy a termék doboza mindig le legyen fedve dugóval, hiszen másképp szennyező anyagok vagy baktériumok kerülhetnek bele.

Mértékkel és óvatosan

Moldován Lilla bőrgyógyász szerint a babasamponok kiválasztásakor az édesanyák hajlamosak a neves márkák ismert és drága termékeit megvásárolni, és egyre többen keresnek biokozmetikumokat. „A címkéket olvasva csak egy gyógyszerész édesanya ismerheti fel az alapanyagokat, ezért inkább arra törekedjünk, hogy amennyiben lehetséges, gyógyszertárban is kapható készítményt vásároljunk. Fontos szempont, hogy a felhasznált sampon mennyiségére figyeljünk, tehát a lehető legkevesebbet használjunk a babafürdetőkből. A babák egy része hajlamos a bőrirritációra, érzékeny a bőrük, őket inkább sima vízzel mosdassuk vagy vegyünk speciális fürdetőket.

Nemcsak a sampon és a fürdetők, hanem a babakrémek használata esetén is a mértékletesség és óvatosság vezéreljen minket” – fogalmazott a kétgyermekes édesanya. Moldován Lilla elmondta: egy közelmúltban készült tanulmány azt vizsgálta, mi jobb a kisbabának: ha fürdetik, vagy ha mosdókesztyűvel „szárazon” tisztítják? A szakemberek szerint a bőrre mindkét ápolási forma jótékony hatással van: azoknál a babáknál, akiket heti kétszeri alkalommal, öt percig 37–38 fok közötti tiszta vezetékes vízben fürdetnek, a 28. napot követő mérések során ugyanolyan bőreredményt tapasztaltak, mint azoknál, akiket mosdókesztyűvel „szárazon” mosdattak.

Egészségre káros hajfestékek

Az elsősorban kicsinyeikért aggódó édesanyáknak, nagymamáknak azt tanácsolják a fogyasztóvédő szakemberek, hogy alaposan nézzék meg azokat a termékeket is, amelyeket maguknak vásárolnak. A hajfestékek összetevőinek vizsgálata során igen elkeserítő eredmények születtek: a polcokon található festékek 75 százalékában még mindig ammónia található, ez légzési nehézséget okozhat, hajfestéskor ennek szúrós illatát érezhetjük.

A fogyasztóvédelmi vizsgálatokat végző csoport vezetője, dr. Costel Stanciu egyetemi professzor szerint felháborító, hogy a vizsgált hajfestékek 69 százalékában jelen volt a Para-fenilén-diamin, holott ez a kozmetikumokban használható alapanyagok tiltólistáján szerepel, de egy uniós tiltólistán is fel van tüntetve. Ez hajfestés közben égető, viszkető érzést okozhat, és használata miatt ritkábban bőrirritáció és allergiás tünetek állhatnak elő. Ilyen anyagot azonosítottak a natúr színezőként reklámozott henna alapú hajfestékekben is.

A fogyasztóvédő szakemberek azt ajánlják, hogy hajfesték-vásárlás esetén se mulasszuk el megvizsgálni a szavatossági időt. Felhívják a figyelmet a címkéken is szereplő fontos tudnivalóra: használat előtt érdemes a terméket egy kis bőrfelületen kipróbálni, hogy kiderüljön, nem okoz-e allergiás tüneteket. A szakemberek hangsúlyozzák: mivel a hajfestékek súlyos allergiás tüneteket okozhatnak, ha használatuk során vagy azt követően bármi szokatlant tapasztalunk, forduljunk szakorvoshoz.

Szépséget olcsó vagy drága termékekkel?

Az általunk megkérdezett fodrász arról tájékoztatott, hogy ma már vannak ammóniamentes, jó minőségű, professzionális termékek is a piacon. Ezekkel éppen úgy elérhetjük a kívánt színárnyalatot és fényt, de mivel a tömegtermékeknél drágábbak, még mindig kevesebben használják.

„Divat, hogy otthon mi magunk fessük a hajunkat, vagy a szomszédasszonyt, barátnőt kérjük meg erre, megspórolva ezzel a fodrász költségét. Ilyen esetben a nők rendszerint már kipróbált termékeket használnak, ezért nem tapasztalnak mellékhatást. Legyen szó professzionális termékekről, vagy olcsóbb készítményekről, tudni kell, hogy mindkét termékcsomag mesterséges anyagokat tartalmaz. Ha biztonságosan akarjuk ezeket használni, mindenképpen érdemes kikérni fodrász vagy bőrgyógyász véleményét” – hangsúlyozza a szakember.

Simon Virág
erdelyinaplo.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »