Mérgezett alma

VEZÉRCIKK – Két legyet ütöttek egy csapásra a bukaresti törvényhozók, amikor áprilisban megszavazták az újságíróknak járó nyugdíj-kiegészítésről szóló, az államfő által a napokban kihirdetett törvénymódosítást.

Egyrészt kihúzták a parlamenti képviselőknek már megadott, a polgármesterek és megyei tanácselnökök esetében pedig tervezett speciális nyugdíjat kíméletlenül bíráló sajtó méregfogát, másrészt sikerült éket verniük a szakmát gyakorlók és az őket képviselő szervezetek közé. Nem véletlenül jegyezte meg a Cioloş-kormány szóvivője (maga is újságíró), hogy a romániai újságíró-társadalomnak ezek után nem sok erkölcsi alapja marad ekézni a honatyákat az extra juttatások miatt.

Mindebben csupán az a bökkenő, hogy a szakma nem kért magának ilyen kiváltságot. Bár a nyugdíj-kiegészítést kilobbizó Romániai Hivatásos Újságírók Szövetsége (UZP) az egyetlen, jogilag közhasznú sajtószervezet az országban (ergo az ötvenszázalékos pótlékra csak ennek tagjai jogosultak), az egyesület se nem reprezentatív, se nem tekintélyes szakmai berkekben. Vezetőségében és tagjai körében ráadásul hemzsegnek a hadsereg és a belügyminisztérium nyugalmazott vagy aktív tisztjei.

Ezzel magyarázható, miért karolta fel a kezdeményezést az „ezredesek pártjaként” emlegetett, Gabriel Oprea volt belügyminiszter alapította Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), illetve miért rögzítették tételesen, hogy az újságíróknak járó pótlékra a katonai nyugdíjjal rendelkező „szakmabeliek” is jogosultak. Ettől a díszes társaságtól jobb nem elfogadni ajándékot.

Ettől függetlenül nem vitás, hogy az írókéhoz, képzőművészekéhez, színészekéhez hasonlóan az újságíróké is alkotói tevékenység, viszont pluszjuttatást már csak szakmai önbecsülésből sem illene követelnie a hazai újságíró-társadalomnak. Különösen nem most, amikor a politikai osztály gátlástalansága miatt a társadalomnak amúgy is kinyílik a bicska a zsebében a speciális nyugdíjak és egyéb kiváltságok hallatán. És különösen óvakodni kellene attól a politikai elittől elfogadni ezt a mérgezett almát, amelyik nyilvánvalóan saját megtépázott renoméja javítása, a demokrácia házőrző kutyájának megszelídítése érdekében igyekszik bevetni ezt az olcsó trükköt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »