Mérgezés miatt elhullott ragadozó madarakra figyelmeztet a rendőrség

Mérgezés miatt elhullott ragadozó madarakra figyelmeztet a rendőrség

POZSONY. Megmérgezett ragadozó madarak újabb eseteit könyvelte el a rendőrség Nyitra megyében. A közösségi hálón közzétett hatósági tájékoztatás szerint egy ismeretlen elkövető házigalambot, csirkét, fácánt, három védett élőlényt, továbbá egy egerészölyvöt és egy mocsári kányát is megmérgezett, illetve a rendőrség az Aranyosmaróti járás (Zlaté Moravce) Bélád (Beladice) nevű települése közeléből további több tucat egerészölyv mérgezésről is értesült.

„Az utóbbi időben több védett madarat is megmérgeztek olyan anyaggal, amely az emberi szervezetre is ártalmas. Csak az elmúlt hónapban 5 ilyen esetet könyveltünk el. A szám riasztó, tekintve, hogy 2006 és 2017 között összesen 25 ilyen eset történt" – tájékoztat a rendőrség.

A rendőrség éppen ezen okból kifolyólag – elsősorban a jelenlegi helyzet által érintett régiókban – olyan intézkedések foganatosítására készül, amelyek nem csupán a már elkönyvelt esetek feltárására, hanem egyben a megelőzésre irányulnak.

Egyúttal óvatosságra szólítja fel a lakosságot, mivel a mérgezett csalétkekhez a leggyakrabban toxikus vegyi anyagokat, mérgeket használnak, amelyek nem csupán a vadon élő állatokra, hanem az emberi szervezetre, illetve a háziállatokra és a haszonállatokra nézve is veszélyesek. „Mérgezett csalétek meglelése, vagy elhullott állatok gyanús tetemének, maradványainak a szabadban történt felfedezése esetén, azokhoz semmi esetre se nyúljanak, s haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 158-as telefonszámon" – ajánlja a rendőrség.

Amennyiben valaki információval rendelkezik az elkövetőeket illetően, vagy más egyéb olyan információi vannak, amelyek összefüggésben állhatnak az üggyel, az hívja a 0905/265-302-es, 0961/050-156-os, vagy a 0961/050-123-as telefonszámot, vagy írjon az oenv.kp.ppz@minv.sk e-mail címre.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »