Meredeken emelik a nyugdíjakat – több tízmilliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre a parlamentben elfogadott jogszabály

Meredeken emelik a nyugdíjakat – több tízmilliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre a parlamentben elfogadott jogszabály

Ebben az évben 8,4, jövőre 24,8, 2022-ben pedig 81 milliárd lejes többlettételt jelentenek a költségvetés számára a bukaresti parlament által szerdán elfogadott nyugdíjtörvényben szereplő emelések. Míg a kormány szerint van fedezet a tervezett emelésekre, az ellenzék átverésnek tartja az RMDSZ által is támogatott jogszabályt.
Másodszorra is elfogadta szerdán a képviselőház a nyugdíjtörvény tervezetét, amely azt követően került vissza a parlament alsóháza elé, hogy az alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek találta. Az alsóház 197 támogató szavazattal, 70 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt, senki nem voksolt ellene. A tervezetet kezdeményező Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter közölte, másodszori elfogadása előtt csupán apró módosításokat eszközöltek a jogszabályon, a taláros testület ugyanis nem nyilvánította teljes egészében alkotmányellenesnek azt, mindössze három cikkely kapcsán kért pontosítást.

A balliberális kormánykoalíció merész nyugdíjemelést helyez kilátásba a jogszabály révén, és sokak szerint a tervezett intézkedések egyértelműen összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy idén államfő-, jövőre pedig helyhatósági és parlamenti választásokat rendeznek Romániában.

A megszavazott törvény értelmében a tervezett emelések ebben az évben 8,4 milliárd lejjel terhelik meg az állami költségvetést. Jövőre 24,8 milliárd, 2021-ben 51 milliárd, míg 2022-ben már 81 milliárd lejes többlettételt jelentenek az intézkedések a büdzsé számára, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi figyelmeztetése szerint nehéz lesz tartani.

A jogszabály értelmében idén szeptember elsejétől 1 265 lejre emelkedik a nyugdíjpont értéke, ami jövőre 1 775 lej, 2021-ben pedig 1 875 lej lesz.

Hírdetés

Lia Olguța Vasilescu volt munkaügyi miniszter korábban arról biztosította a lakosságot, hogy megvan a fedezet a tervezett emelések végrehajtására, és ezek ellentételezéseként nem fog a kormány új adót kivetni vagy megszorításokat bevezetni. A volt tárcavezető szerint a kormány a hazai össztermék (GDP) növekedésére számít a nyugdíjemelések betervezésekor.

Az ellenzék azonban élesen bírálta a nyugdíjtörvényt, átverésnek nevezve a benne foglaltakat.

Valeria Schelean, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője felszólalásában azt mondta, a törvényszöveg második változata sem világosabb az elsőnél, szerinte nem hozták összhangba azt az alkotmánybíróság határozatával. Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) honatyája bírálta, hogy nem törölték a tervezetből a különnyugdíjakat. Az RMDSZ képviseletében felszólaló Csép Éva Andrea azt mondta, régóta várt törvényről van szó, amelynek elfogadását a szövetség is támogatja. A képviselő szerint az RMDSZ-nek sikerült átvinnie és megtartania a tervezetben a korkedvezményezett nyugdíjazási lehetőséget is, amely a három vagy több gyermekes anyák esetében, valamint a néptáncosok és népdalénekesek számára kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket biztosít. Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: a nyugdíjtörvény tartalmazza az alakulat módosító javaslatait, valamint

számos pozitív rendelkezés szerepel benne, ezért a szövetség képviselői megszavazták a tervezetet.

A nyugdíjtörvényt első ízben tavaly december 19-én fogadta el a képviselőház döntéshozó kamaraként. A PNL és az USR megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, és a taláros testület alaptörvénybe ütközőnek ítélt három cikkelyt, így a törvény visszakerült a parlamentbe módosításra. A szenátus múlt szerdán szavazott róla, de az elfogadásához szükséges 68 voks helyett csak 67 szenátor szavazatát kapta meg. A képviselőház most döntéshozó kamaraként fogadta el a törvényt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »