Menyhárt és Őry sem zárta még ki! Akár Bugár is lehet az MKP államfőjelöltje

Menyhárt és Őry sem zárta még ki! Akár Bugár is lehet az MKP államfőjelöltje

Amint arról több hónapja a Körképen elsőként beszámoltunk, a Most-Híd süllyedő népszerűségének megállítására őrült lépésre szánhatja el magát. Bugár Bélát indíthatja államfőjelöltnek.

Solymos: Bugár a legjobb

A Most-Híd elnöke a kormányválság előtt már elismerte, hogy a párt saját felmérésben teszteli a lehetséges államfő jelöltjeit, a nevek egyike pedig maga Bugáré.

A pártelnök a múlt hétvégi televíziós vitaműsorban már beszédesebb volt. Elismerte, hogy pártja őt szeretné elnökjelöltnek.

A héten Bugár egyik fő szövetségese, Solymos László környezetvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy legszívesebben saját, nem pedig független államfőjelöltet indítanának, Bugár pedig jó megoldás lenne.

Mit akar az MKP?

A Körkép.sk decemberben, tehát jóval azelőtt, hogy a vegyespárt számára témává vált volna a kérdés, az MKP elnökét is kérdezte, hogy mi a stratégiájuk az államfőválasztás kapcsán. Menyhárt József akkor annyit mondott, hogy a párt magyar jelölt indítását tervezi. Hogy MKP politikusra, pártfüggetlen magyar személyre vagy a Most-Híd jelöltjére gondoltak, egyelőre talány.

A Körkép.sk úgy tudja, az egyik legkomolyabb felmerült név Bauer Edité volt, akivel a párt vezetői többször tárgyaltak, de az MKP korábbi EP-képviselője egyelőre nem vállalta a jelölést.

Menyhárték mindenesetre december óta teljes passzivitásban vannak a kérdésben, egyetlen saját jelölt nevével sem jöttek elő. Helyzeti előnyük a Most-Híddal szemben (a vegyespárt legfeljebb reagálhatott volna) így azóta stratégiai hátránnyá vált (hogy ez mennyire tudatos vagy képességbeli probléma, most hagyjuk.)

A lobbi már lázasan kalkulál

Úgy tudjuk, Villa Rosa-s és DAC VIP-beli tervek szerint az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy olyan személyt találjanak, aki mögé a teljes felvidéki magyarság felsorakozhat. Csakhogy a Most-Híd számára létkérdés, hogy népszerűségük süllyedését megállítsák, így számukra Bugár indítása a legkézenfekvőbb megoldás.

Az erős magyar gazdasági lobbi számára is ő lenne az ideális alternatíva. De hogyan eladni mindezt a „turbómagyaroknak“, a gerincükhöz és tisztességükhöz ragaszkodó, a vegyespárt elnökéből annak árulása miatt a mai napig nem kérő magyaroknak? Ez lehet a magyarázata az elmúlt hetek, hónapok tanácstalanságának.

Ami egyelőre tudható, hogy az MKP „ELSŐSORBAN” saját jelölt indításában gondolkodik, a téma a párt hétfői Országos Elnökségi ülésén kerül napirendre, döntés pedig a júniusi Országos Tanács ülésén várható. Menyhárt és Őry a Körképnek nyilatkozva egyelőre minden alternatívát nyitva hagyott, a Most-Híd pedig június 9-i ülésén dönt saját jelöltjéről.

Két hét maradt még a mindenféle lobbira.

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »