Menyhárt a köztévén: Le kell győznünk saját kishitűségünk!

Menyhárt a köztévén: Le kell győznünk saját kishitűségünk!

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, az MKÖ képviselőjelöltje volt a vendége a magyar köztévé Ma este című műsorának.

A kampánycsend kezdete előtt alig néhány órával készült interjú elején a műsorvezető rögtön egy százforintos kérdéssel nyitott. Lesz-e a következő parlamenti ciklusban képviselete a felvidéki magyarságnak? Menyhárt József erre egyértelmű igennel felet, ugyanakkor kifejtette, ehhez mindenkire szükség van. A pártelnök újfent kihangsúlyozta, a Magyar Közösségi Összefogást létrehozó három pártnak egy olyan listát sikerült létrehoznia, amelyen 150 magyar ember szerepel. Ez az egyetlen ilyen pártlista.

A viszonylag barátságos bemelegítő kérdés után Menyhárt legközelebb egy csavart labdát kapott.

Erodálódott-e a Magyar Közösség Pártja azok után, hogy bő tíz évet parlamenten kívül töltött, hangzott a kérdés. Menyhárt szerint nem a párton kell, hogy legyen a hangsúly, a magyar közösség sajnálatos lemorzsolódása ugyanis sokkal fontosabb és komolyabb kérdés. Ennek oka viszont abban a vegyespolitikában, abban a félmegoldásokra és látszatintézkedésekre épülő politikában van, amely az elmúlt években jellemezte a magyar parlamenti képviseletet.

Menyhárt sportszerűen kiemelte, kár lenne elvitatni, hogy születtek eredmények az elmúlt időszakban, de mint mondta, ezek sok esetben marginális, kicsi vagy időszakos változások. Most szombaton az a lényeg, hogy a magyar közösség megmutassa van elég ereje a saját képviseletre, hiszen látszik, hogy a vegyes út nem működik, a megosztottság pedig olyan luxus, amelyet a közösségünk már nem engedhet meg magának.

Hírdetés

El kell végre felejtenünk, hogy alkupozíciókban gondolkozzunk – jelentette ki Menyhárt, majd hozzátette, korábban, a megyerendszer kialakítása idején bizonyítást nyert, hogy nem ez a járható út. Az akkor elhibázott stratégiát közösségünk azóta is nyögi.

A megyerendszer átalakítása mellett a magyar regionális hivatalos nyelvként való bevezetését emelte ki a pártelnök, majd hozzátette, egy erős, nyelvében magabiztos közösség gazdaságilag is meg tudja szervezni magát. Ehhez azonban szükség lesz a már említett természetes régiókon alapuló megyék létrehozására, amelyhez a megfelelő szlovák partnerek is rendelkezésre állnak.

Az egyébként igen felkészült műsorvezető ezután arra volt kíváncsi, mi a helyzet a „magyar kártyával” Felvidéken? Ahogy ő fogalmazott: a szlovák pártok „díszmagyarjai” nem jelentenek-e veszélyt?

Menyhárt erre úgy reagált, hogy, ha a felvidéki magyarság rendelkezik a maga szilárd alapokon álló képviseletével, akkor hiába húznak elő mindenféle kártyákat, hasztalan. Egy erős érdekképviselet egyenrangú partnerként képes fellépni a szlovákokkal szemben, s a díszmagyarok ezzel tulajdonképpen okafogyottá is válnak

A kétségtelenül érezhető közöny kapcsán a pártelnök közölte, szerinte sikerül áttörni azt szombaton, ugyanakkor érti és érzi, miért fásultak az emberek. Mint mondta, elmaradt számos, a felvidéki magyarság számára szimbolikus ügy (Menyhárt Zsák Malina Hedvig és a 2008-as szurkolóverés ügyét emelte ki) rendbe tétele, emiatt az emberek kiábrándultak a politikából, de hozzátette szombaton itt az alkalom, hogy felülkerekedjünk mindezen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »