Mentik az ukrán katonákat az Azovsztal üzemből

Folytatódik a humanitárius művelet a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén tartózkodó ukrán katonák kimentésére – erősítette meg tegnap Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

„Az életük megmentése érdekében tegnap 52 súlyosan megsebesült katonánkat evakuálták. Állapotuk stabilizálása után orosz hadifoglyokra cseréljük ki őket. Dolgozunk a humanitárius művelet következő szakaszán” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tegnap Verescsuk. Az ukrán nemzeti gárda eközben fotókat tett közzé azokról a sérült ukrán katonákról, akiket kivittek az orosz csapatok által körbezárt üzem területéről.

Hírdetés

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy hétfőn egyezség született a súlyosan sérült ukrán katonák elszállításáról az Azovsztal üzemből orosz ellenőrzés alatt lévő területre. Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka üzenetet tett közzé, amelyben kijelentette, hogy Mariupol védői teljesítették a feladatukat. Hozzátette, hogy „az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát”. Az ukrán vezérkar ezt követően este közölte, hogy Mariupol ukrán helyőrségének egységparancsnokai parancsot kaptak a legénység életének megmentésére.

A mariupoli Azovsztal acélműnél 265 ukrán fegyveres adta meg magát, Szeverodonyeck és Liszicsanszk régiójában pedig további mintegy 16 ezret bekerítettek – közölte tegnap az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a körülzárt Azovsztalban egy nap alatt az Azov nacionalista alakulat fegyveresei és az ukrán katonák közül 265-en tették le a fegyvert, illetve adták meg magukat. Közülük 51-en súlyos sebesültek. Az orvosi ellátásra szorulókat a donyecki „népköztársaság” novoazovszki kórházába küldték ellátásra és ápolásra.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »