Mentesítő buszokkal hozzák a migránsokat Szabadkára

Továbbra is ezrek vannak úton Európába. Belgrádból már mentesítő buszok indulnak Szabadkára, a migránsok ugyanis menetrend szerinti járatokkal érkeznek a magyar-szerb határhoz. Naponta akár több százan. A Balkánon közben új útvonal körvonalazódik: Albánián és Koszovón keresztül is százával érkeznek az emberek.

Migránsokkal van tele a buszpályaudvar melletti park Belgrádban. Kora esténként hetek óta ezt tapasztalni. A legtöbben néhány napon belül már indulnak is tovább a magyar határ felé – hangzott el az M1 Híradójában.

Szabadka irányába érezhetően megnőtt az utasforgalom az elmúlt 20 napban azok miatt, akikről feltételezhetjük, hogy migránsok – mondta el Slavisa Predolac állomásfőnök. Hozzátette: a késő délutáni és esti órákban tehermentesítő járatokra van szükség a bevándorlók miatt .

A legtöbben már napközben megveszik a jegyeket a menetrendszerinti járatokra, amelyek hamar megtelnek, ezért napi 2-3 mentesítő járatot is kell indítani.

Naponta 150-200 migráns indul Belgrádból Magyarország felé, főként este. Egyre többen indulnak a Szerémség és Nyugat-Bácska irányába is, amely sokak szerint azt jelezheti, hogy Horvátország felé is próbálkoznak a migránsok.

Új útvonal körvonalazódik?

Hasonló a helyzet Dél-Szerbiában is, ahova most már nemcsak Macedóniából érkezik napi 20-30 fő a presevói befogadóközpontba, hanem Koszovóból is a szintén dél-szerbiai Bujanovac városba.

Az M1 információi szerint egy új útvonal körvonalazódik Görögországból Albánián át Koszovóba, és onnan a dél-szerbiai Bujanovacba.

Az elmúlt napokban olyan is előfordult, hogy Bujanovacba egy nap alatt 200 illegális bevándorló érkezett Koszovóból.

Szabadkáról Magyarország felé

A segélyszervezetek ételt és ruhát is osztanak Szabadkán, és van rögtönzött orvosi ellátás is. A taxisok és az embercsempészek is jelen vannak, akik a további útvonalat kínálják. A legtöbben taxiba szállva folytatják az utat elsősorban Magyarország felé.

A migránsok szállítására specializálódott taxisok esténként Szabadkáról a palicsi vasútállomásra szállítják a menekülteket. Innen a legtöbben gyalog folytatják útjukat – számolt be tudósítónk.

Alig néhány kilométerre van a magyar-szerb határnak az a szakasza, ahol egyelőre csak gyors telepítésű drótakadály áll, a legtöbben ott próbálnak meg átjutni.

Éppen ezért kezdődött el ezen a csaknem 10 kilométeres szakaszon is a második sor kerítés kiépítése. Ha elkészül, teljes lesz a biztonsági határzár a szerb-magyar határon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »