Mentelmi joga miatt szabadult Kőrös Gusztáv

A Somogy Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve szerdán megszüntette a hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított bűnügyben Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását – közölte az ügyészség.

Miután hivatalosan igazolást nyert, hogy a Bács-Kiskun megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága Kőrös Gusztávot, mint a Minden Szegényért Párt országgyűlési képviselőjelöltjét nyilvántartásba vette, a főügyészség – a nyomozás felfüggesztése mellett – megszüntette a gyanúsított vonatkozásában legutóbb 2018. április 9. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Belföld MN Czeglédy példáját követve szabadulna a volt DK-s politikus Kőrös Gusztáv is jelöltette magát az országgyűlési választásokon. Az ügyészség közleményében felidézi, hogy Kőrös Gusztáv és tíz társa ellen, akik közül öten előzetes letartóztatásban vannak, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A gyanúsított – magát hivatalos személynek kiadva – több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. Ily módon több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

A bajai videóbotrány kapcsán ismertté vált Kőrös Gusztávot az országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint, mint képviselőjelöltet, a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. 

Ezért vele szemben a büntetőeljárás nem folytatható, az előzetes letartóztatás nem foganatosítható, függetlenül attól, hogy a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

Az ügyészség azt írja, az előzetes letartóztatás törvényei feltételei – így a megalapozott gyanú, a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye – továbbra is változatlan tartalommal fennállnak. Így a Somogy Megyei Főügyészség Kőrös Gusztáv Tibor képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »