Mentális egészség: az Instagram a legveszélyesebb a fiatalokra nézve

Mentális egészség: az Instagram a legveszélyesebb a fiatalokra nézve

Egy, az Egyesült Királyságban készült kutatás szerint az Instagram az a közösségi oldal, amely a legkártékonyabb a fiatalkorúak lelki fejlődésére és egészségére nézve. A Royal Society for Public Health (Királyi Társaság a Közegészségügyért) 1500 tinédzser körében végzett felmérése szerint a fotómegosztó oldalt szorosan a Snapchat követi.

The restock is Live on KylieCosmetics.com KKW X KYLIE collab available now Kim Kardashian West (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés, 2017. Ápr 28., 15:20 PDT

A 14–24 éves kor közötti résztvevőket arról kérdezték, hogyan befolyásolja önképüket, testképüket, hangulatukat egy-egy közösségi oldal böngészése.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legnagyobb videómegosztó, a Youtube az, amelynek a legpozitívabb hatása volt rájuk, míg az Instagram, Snapchat, Facebook és Twitter szorongást és egyéb negatív érzelmi hatásokat váltott ki belőlük.

A legrosszabb helyen végző Instagram, amelynek 700 millió felhasználója van, főként a nők körében okoz szorongást. Ennek oka, hogy összehasonlítják magukat az erősen retusált, filterezett, vagyis teljesen valótlan fotókkal, ettől pedig kevésbé érzik szépnek, sikeresnek magukat – mondta a CNN-nek Matt Keracher, a kutatás vezetője. A társaság szerint ez ellen úgy lehetne tenni, ha az oldal külön jelzéssel látná el a manipulált képeket. Nem kell őket letiltani, csak jelezni, hogy ez nem a valóság.

A közlemény ezenkívül hangsúlyozza, hogy lelki szempontból nemcsak az számít, hogy mely felületeket használják a fiatalok, hanem az is, hogy mennyi ideig. Akik napi két óránál többet lógnak a közösségi oldalakon, hajlamosabbak a negatív gondolatokra. Ezt egy felugró ablakkal oldanák meg, amely jelzi a felhasználóknak, hogy túl régóta időznek az adott site-on.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »