Mennyit ér Pozsonyban, Kassán, illetve a magyar határ menti településeken egy ingatlan?

Mennyit ér Pozsonyban, Kassán, illetve a magyar határ menti településeken egy ingatlan?

Az, hogy egy lakás mennyit ér, több tényezőtől is függ: ilyen lehet például, hogy milyen az állapota, a felszereltsége, vagy akár a kilátása, de a legfontosabb szempontnak talán még mindig az elhelyezkedése mondható.

A Szlovákiában élő családok az olcsóbb lakhatás reményében gyakran vásárolnak ingatlant a határ túloldalán fekvő magyar településeken. Emiatt sokan választják inkább az ingázást.

A szlovákiai ingatlanok – a jobb átláthatóság kedvéért – forintosított átlagárait pedig a NUMBEO statisztikai adatai alapján készítették el.

Szlovákia fővárosában, Pozsonyban 1 millió 385 ezer forintos – 3842 eurós – négyzetméteráron kínálják eladásra manapság a lakásokat. Ezzel szemben Kassán már valamivel olcsóbban juthatunk ingatlanhoz, hiszen ott a lakóingatlanok átlagára 827 ezer forintra, vagyis 2295 euróra tehető négyzetméterenként, amennyiben az áralku nélküli átlagos vételárakat vesszük figyelembe.

Ilyen árak mellett egy 80 négyzetméteres lakást 306 ezer eurós – forintra átváltva – akár 110 millió forintos kínálati áron találhatunk Pozsonyban. Egy ekkora paraméterekkel rendelkező kassai ingatlant körülbelül 66 millió forintért (közel 183 ezer euróért) kínálnak eladásra, ami, valljuk be, szintén nem nevezhető olcsónak, de már sokkal közelebb van a budapesti átlagárakhoz.

Hírdetés

Így nézve a magyar árakat, már kicsit el is törpülhetnek, hiszen a pozsonyi árakhoz képest Esztergomban egy négyzetmétert akár háromszor olcsóbban tudunk megvásárolni. Egy esztergomi lakóingatlant ugyanis idén júniusban 411 ezer Ft/m2-es áron kínáltak eladásra, így egy 80 négyzetméteres ingatlant körülbelül 32 millió forintért is megvásárolhatunk. Magyar viszonylatban ez igencsak drágának mondható, viszont a szlovák árakhoz képest már nem.

Ha a nyugati határt vizsgálgatjuk, Győr és Mosonmagyaróvár is szóba kerülhet. Ezekben a városokban viszonylag hasonlóan alakultak az idei év júniusában az átlagárak, így a győri házakat és lakásokat 516 ezer forintos (1436 eurós) négyzetméter áron, míg Mosonmagyaróváron 466 ezer Ft/m2-es (1297 euró/m2-es) áron kínálták eladásra a lakóingatlanokat.

Jól látható tehát, hogy ha valaki fővárosban szeretne élni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, igaz ez mind Magyarországra, mind Szlovákiára is. A két országot egymással szembeállítva eddig arra a következtetésre juthatunk, hogy a magyar négyzetméterárak valamivel kedvezőbbek a lakásvásárlók számára. Ebből következhet akár az is, hogy egyre több szlovákiai magyar telepszik le Magyarországon a határhoz közeli településeken, hiszen így olcsóbban vásárolhatnak maguknak otthont és nem kell feladniuk a korábbi munkájukat sem.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »