Mennyit aludjon a gyerek?

Mennyit aludjon a gyerek?

Ajánlásokat fogalmazott meg az amerikai alvásgyógyászati szakértők akadémiája (AASM) a gyermekek alvásidejére vonatkozóan. E szerint a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta. 

alvo gyerek amanda tipton_b

Az irányelvek az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának (AAP) különböző korosztályokra vonatkozó eddigi ajánlásait is figyelembe veszik – olvasható a HáziPatika.com-on. Az alvásgyógyászati szakértők szerint a megfelelő mennyiségű alvás összefügg számos dologgal, így a koncentrációs képességgel, a magatartással, a tanulási képességekkel, a mentális és fizikai egészséggel.

A kevesebb alvás növeli az elhízás, a cukorbetegség, a balesetek, a depresszió és a kamaszoknál az önbántalmazó magatartás, köztük az öngyilkossági kísérletek kockázatát. A szakemberek irányelvei alapján a 4-12 hónapos csecsemőknek a szundikálást is beleszámítva 12-16 óra alvás ajánlott naponta. A 4 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél számos alvásminta létezik, ezekre éppen ezért nem tértek ki külön az ajánlásban.

Az 1-2 éves gyerekeknek a napközbeni alvást is beleszámítva 11-14, a 3-5 éveseknek 10-13, a 6-12 éveseknek 9-12, míg a 13-18 éveseknek 8-10 órát kellene aludniuk naponta. Az irányelvek megfogalmazását az alvásidő hosszának és az egészség kapcsolatának tudományos vizsgálata előzte meg. Azok a négy évnél kisebb gyerekek, akik éjszakánként tíz óránál kevesebbet alszanak, kétszer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak öt év elteltével – állapította meg korábban egy amerikai tanulmány.

A Kalifornia Egyetem és a seattle-i Washington Egyetem kutatói 1930, 13 év alatti gyereknél vizsgálták az alvás és a testsúly közti összefüggést. A gyerekek mindannyian részt vettek egy felmérésben 1997-ben, majd öt év elteltével 2002-ben is. Azok a gyerekek, akik az első felmérés idején négy évnél fiatalabbak voltak, és tíz óránál kevesebbet aludtak éjszakánként, mintegy kétszer nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak a második felmérés idejére. A nagyobb gyerekeknél ilyen összefüggést nem találtak a két felmérés közt, ám azok, akik a második vizsgálat idején kevesebbet aludtak, nagyobb arányban voltak túlsúlyosak.

Mint Janice F. Bell kutató elmondta, a időtartama “kritikus” lehet a testsúly későbbi alakulása szempontjából. Bell és munkatársai jelentésükben hangsúlyozzák, hogy bár több, korábbi tanulmány összefüggést talált a túlsúly és elhízás, valamint a kialvatlanság között gyerekeknél és kamaszoknál is, ám a legtöbb ilyen felméréshez egy adott időpontban vették fel az adatokat, ezért azokban az ok-okozati kapcsolat megállapítása nehéz. A tanulmány az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat szeptemberi számában jelent meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »