Mennyibe kerül a napelem a tetőmre?

Fontos tudni, hogy egy rendszer árának meghatározásakor több szempont is közrejátszik. A rendszer bekerülési értékét elsősorban az alkalmazott technológiák, a terméktípusok és a rendszerméret határozza meg. Pozitív szempontként említhető, hogy a kínai termékek Európában való megjelenése jelentősen leszorították az árakat.  Ezen oknál fogva pedig kijelenthető, hogy jelenleg az egyik legolcsóbb megoldás a napelemes áramtermelés. Az általános tévhittel ellentétben a távol-keleti termékek nem jelentenek minden esetben gyenge minőséget, sőt a legnagyobb napelem és invertergyártók is az ázsiai piacról kerülnek ki. A legjobb minőség és ár-érték arány miatt is esett az EU-Solar Zrt. választása a GROWATT termékekre, melyek az üzletág élmezőnyébe tartoznak.

BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

A korábban is említett alkalmazott eljárás alatt a hálózatra kapcsolt, vagy a szigetüzemű rendszer érthető, vagy éppen az, hogy lapos-, ferde tetős, állványra szerelt, netán szabad földi telepítésről van szó. A hagyományos és szigetüzemű rendszerek esetében például az akkumulátorok miatt utóbbi típus bekerülési költségei egységnyi hasznosított energiamennyiségre vetítve 50-75%-kal magasabbak. A telepítési lehetőségek esetében szintén befolyásoló tényező lehet a tartószerkezet jellege is. Egy ferde- és egy lapos tetős kivitelezés esetében például 15-20%-nyi árkülönbség is tapasztalható. Szintén költségbefolyásoló elem, hogy a tartószerkezet milyen anyagokból épül fel. Az alumínium és acélszerkezetek között rendszermérettől függőan akár jelentős különbségek is lehetnek.

A napelemes rendszer árát leginkább az határozza meg, hogy mekkora inverterre és hány darab napelempanelra van szükség ahhoz, hogy az elvárt eredményt elérjük. A szakemberek pontos számítások alapján törekednek arra, hogy az ügyfelek számára a legmegfelelőbb rendszert ajánlják és alakítsák ki, hogy a villanyszámlától lehetőleg teljesen megszabaduljanak. Mindezért tudni kell, hogy a tető, annak kitettsége és kialakítása jelentősen befolyásolja a felszerelhető panelszámot. Ezek a tényezők szintén hatással vannak a rendszer árazására, nem lehet ökölszabály szerint pontos árszabást megadni a tetőfelületekre.

Érdemes megfontolni a napelemes rendszerek esetében az egyes elemekre vállalt meghosszabbított garanciát is. Az inverterre, mint a rendszer ledrágább elemére például a legtöbb gyártó csupán 5 éves biztosítékot vállal, így ajánlott mérlegelni a plusz költségként megváltható, de hosszabb garanciaidőt biztosító extra szolgáltatásokat. A napelemes rendszer bekerülési költségén felül érdemes olyan tételekkel is számolni, amik közvetve megteremtik a lehetőséget, hogy az adott épület alkalmas legyen a rendszer befogadására. Ezekről a kapcsolódó és ellenőrizendő elemekről részletesen egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Hírdetés

MIT IS JELENT MINDEZ SZÁMOKBAN KIFEJEZVE?

Az árat befolyásoló tényezők ismeretében már látható, hogy igen nehéz egzakt választ adni arra a kérdésre, hogy mennyibe is kerül egy napelemes rendszer. Egy példán keresztül ismertetve azt mondhatjuk, hogy egy havi 15 ezer Ft-os villanyszámlával rendelkező háztartás energiaszükségletét egy kb. 3 kW-os rendszer képes 100%-ban biztosítani. Egy 3 kW-os inverterre teljesítménytől és tájolástól függően nagyjából 12 db napelem köthető. Így egy ilyen rendszer a jelenlegi piaci viszonyok között nagyjából 1,6-1,8 millió Ft-ból valósítható meg. Természetesen ennél alacsonyabb és drágább ajánlatokat is kaphatunk attól függően, hogy milyen gyártótól és pontosan milyen szolgáltatást vásárolunk.

Rendszermérettől függetlenül és a piaci árak csökkenése nyomán kijelenthető, hogy jelenleg egy napelemes rendszerbe történő befektetés 7-10 éven belül térülhet meg. Ez rendkívül jó arány, ha azt vesszük alapul, hogy ezek a szerkezetek a gyártói tájékoztatás szerint 25 év elteltével is képesek lesznek csúcsteljesítményük 85%-án teljesíteni. Mikor már elhatároztuk, hogy napelemes rendszert szeretnénk, akkor fontos, hogy megfelelő vállalkozót válaszunk a projekt végrehajtásához, aki a minőségi munka mellett kulcsrakész átadást vállal. Ezzel megszabadulhatunk sok felesleges idegeskedéstől, és biztosak lehetünk benne, hogy rendszerünk az elvárásainknak megfelelően fog működni.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »