Mennyi pénz maradt még meg azokból az uniós forrásokból, amelyek fölött a Most-Híd bábáskodik?

A kritikusok állandó jelleggel azt vetik a Most-Híd szemére, hogy nagyrészt az uniós források fölötti bábáskodás tartotta a pártot a kormányban. Bugár Béla, természetesen minden efféle vádaskodást tagad.

Mindezek ellenére azonban tény és való, hogy éppen a Most-Híd képviselői azok, akik a két legnagyobb operatív programot – a közlekedésügyet (integrált infrastruktúra) és a környezetvédelmet – felügyelik.

Mennyi maradt az uniós forrásokból?

Az autópályákra és a vasutakra szánt összegeket teljes mértékben elnyelik azok a szakaszok, amelyek vagy félkészek, vagy félbemaradt az építésük. Mindemellett a környezetvédelem területén sem kell szégyenkezni, hiszen több százmillió euró már itt is szétosztásra került.

400 millió a kanalizációra

A 2014–2020-as programidőszakban az autópályákra és más, a közlekedésüggyel kapcsolatos projektekre több mint 4,6 milliárd eurót különítettek el (3,97 milliárd az EU-ból + 0,67 milliárd társfinanszírozás), míg a környezetvédelemre több mint 3,8 milliárd eurót (3,15 milliárd az EU-ból + 0,75 milliárd társfinanszírozás).

Hírdetés

A közlekedésügyhöz hasonlóan a környezetvédelem terén is a pénz jelentős része építkezési projektekbe, például a kanalizáció kiépítésére és a szennyvíztisztítókra vándorol. Erre a célra összesen 400 millió eurót különítettek el.

Jelenleg 390 millió euró értékben (EU-s forrás) vannak leszerződött projektjeink“ – pontosította az Aktuality.sk-nak a környezetvédelmi minisztérium. Idén a védett vízgazdálkodási területeken kiépített kanalizációs infrastruktúra területén a vállalatok mintegy 20 millió eurós megrendelésekre pályázhatnak.

Emellett több tízmillió eurót kellene fokozatosan szétosztani a középületek hőszigetelésére, valamint az újrahasznosítható forrásokból előállítható energiára.

Áttekintés az uniós források merítéséről 2018. február 28-ig:

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »