Mennyi pénz maradt a Most-Híd felügyelte uniós forrásalapokban?

Mennyi pénz maradt a Most-Híd felügyelte uniós forrásalapokban?

POZSONY. Szemére vetik kritikusai a Most-Hídnak, hogy a pártot nagymértékben az általa felügyelt uniós pénzek tartották kormányon. Bugár Béla pártelnök ugyanakkor mindezt visszautasította.

A tényeket tekintve éppen a Most-Híd képviselői felügyelik a két legjelentősebb operatív programot, a közlekedésit (integrált infrastruktúra) és a környezetvédelmit. De vajon mennyi forrásösszeg maradt még bennük? Az autópályákra és vasútra szánt keretet csaknem teljesen felemésztik a már építés alatt álló szakaszok. Mindeközben a környezetvédelmen belül is több százmillió eurónyi forrás került már odaítélésre.

Az autópályákra és más egyéb közlekedési projektekre a 2014-2020-as programidőszakra vonatkozólag együttesen több mint 4,6 milliárd eurót (3,97 milliárdot az EU biztosít, míg 0,67 milliárdot közösen teremtenek elő), a környezetvédelemre több mint 3,8 milliárd eurót (3,15 milliárdot az EU, míg 0,75 milliárdot közösen teremtenek elő) terveztek be.

A közlekedéshez hasonlóan a pénz egy része a környezetvédelemben is nagyobb építési munkálatokra, így például csatornarendszerek és szennyvíztisztítók kiépítésére használható fel. E célra összesen több mint 400 millió eurót fordítanának.

„Jelenleg csaknem 390 milli euró összértékben vannak szerződésbe foglalva projektek (uniós adat)“ – mondta el az Aktuality.sk internetes portálnak a környezetvédelmi tárca. Idén a cégek hozzávetőleg 20 millió eurót felölelő megbízatásokért kelhetnek versenyre csatornahálózatok kiépítése céljával, illetve védett vízgazdálkodási területeket érintőleg.

További több tízmillió euró fokozatosan kerülne elosztásra a középületek hőszigetelésére, de megújuló energiaforrásokból történő energia előállításra is. Éppen ezekben a „vizekben“ halásztak spekulánsok is, írja az Aktuality.sk.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »