Menetrendszerűen kisikló turistavonatok: egy hét leforgása alatt Máramaros és Kovászna megyében is turisták sérültek meg

Menetrendszerűen kisikló turistavonatok: egy hét leforgása alatt Máramaros és Kovászna megyében is turisták sérültek meg

Két turistavonat kisiklása miatt vizsgálódik a Máramaros, illetve a Kovászna megyei rendőrség. A balesetek egymást követően, egyetlen hét leforgása alatt történtek. A tévéhíradók csak a szombati Vasér-völgyi vonatkisiklásról szóltak, holott nem sokkal azelőtt megvolt a „főpróba”. Az utóbbi hónapokban Romániában több személy-, illetve teherszállító szerelvény siklott ki, a rendkívül lassan közlekedő turistavonatokkal azonban eddig nem volt különösebb gond.
Stabil az állapota a 12 turistának, akik a hétvégén a Vasér völgyében kisiklott kirándulóvonaton ültek. A Máramaros festői tájait 21 kilométeren átszelő gőzös menet közben felborult, és az első vagonját magával rántotta.

A kirándulók többsége inkább megijedt, mint megsérült, a szerelvény ugyanis nagyon lassan kanyarog a hegyek és dombok közt.

A kiindulóponttól mintegy 10 kilométerre, a Puru-patak és a Vasér torkolatánál történt baleset helyszínére kiérkezett mentősök helyben ellátták, vagy a felsővisói kórházba szállították azokat, akik komolyabb ütést vagy zúzódást szenvedtek.

Hírdetés

Az érintettek közt egy csecsemő és egy hároméves kisgyerek is volt. A vonaton ült a Németországban élő Ivana Martinyuk és 12 esztendős fia is. Mindketten a fejüket ütötték meg, és kába állapotban kerültek kórházba. „Adtak egy-egy Nurofent, és annyi.

– jelentette ki a hazalátogató vendég.

A szombati baleset nem a véletlen műve. Călin Dorgo marosvásárhelyi sportorvos a hétvégi incidenst megelőző napokban próbálta ki az addig agyondicsért keskeny nyomtávú nosztalgiavonatot. Mint kifejtette, már az első pillanattól arra lett figyelmes, hogy a sínek recsegnek-ropognak, a gőzmozdony meg alig vontatja a hét vagont.

Kanyarban az egyik vagon leszökött a sínekről, helyreállítása miatt a szerelvény több mint egy órát állt. Nem sokkal azután az utolsó három vagon menet közben lekapcsolódott.

Azontúl, hogy a máramarosi nosztalgiavonatozás kezd veszélyessé válni, nem sorolható az olcsó mulatságok közé. Egy „fapados” menettérti jegy ára 74 lej felnőttek számára és 47 lej gyerekeknek. Aki a célállomáson piknikezni is szeretne, annak 113, illetve 74 lejt kell befizetnie.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »