Menesztették a montenegrói minisztert, aki azt állította, Srebrenicában nem történt népirtás

Menesztették a montenegrói minisztert, aki azt állította, Srebrenicában nem történt népirtás

Menesztette Vladimir Leposavić montenegrói igazságügyminisztert a podgoricai parlament csütörtök késő este, mert a politikus többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

Zdravko Krivokapić miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavić menesztését. Akkor a srebrenicai népirtás tagadása mellett a miniszter azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.

A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtökön este 43-an támogatták Vladimir Leposavić menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.

Hírdetés

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »