Menekülttábort tekint meg Merkel

MTI nyomán

Megérkezett szombaton Délkelet-Törökországba, Gaziantep városába Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, hogy a márciusi, a menekültválság megoldását célzó egyezmény részleteiről tárgyaljon Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel.

A tervezett program keretében a Merkel, Tusk, Timmermans és Davutoglu először a Gaziantep közelében fekvő Nizip település 2-es számú konténervárosába látogat. A menekülttábor 2013. február 11-én állt szolgálatba, területe 145 ezer négyzetméter, jelenleg 4818 szíriai otthona. Átadása óta 363 gyermek született a táborban, amely 1857 fiatal oktatását biztosítja.
    

Törökország saját állítása szerint már mintegy 10 milliárd dollárt költött a migránsokra 2011 márciusa, a szíriai konfliktus kezdete óta, az összeg legnagyobb részét a török-szíriai határ közelében felállított menekülttáborokra fordította.
    
A március 18-i EU-török megállapodás értelmében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »