Menekülés Szíriából – 115 évesen

A migránsválság egyik legérdekesebb menekültje kétségkívül a 115 éves Eida, aki Kobani mellől indult el Európa irányába fél évvel ezelőtt. Útja első 300 kilométerét egy szamaritánus családfő hátán tette meg, aki egészen Európáig cipelte az asszonyt. Elmondása szerint ő nem menekült, de migránsnak sem nevezhetjük: utolsó “küldetését” próbálja teljesíteni, még egyszer látni akarja Németországba települt családját.

Eida Karmi a szíriai-török határ melletti Hasakában született. Ttt búcsúzott el öt éve családjától is, akik Németországba költöztek a jobb megélhetés reményében. Az asszony azonban nem akarta elhagyni az országot, melynek születésekor ő már fiatal lány volt. Itt lakott, mikor kitört az első világháború, és akkor sem mozdult lakhelyéről, mikor véget ért a második. Az Oszmán birodalom bukása után megtapasztalta, milyen egy kalifátus összeomlása, de a legújabb kalifátus miatti belharcok után ráeszmélt: szerettei között szeretne meghalni.

Eida nem az Iszlám Állam, a szíriai hadsereg, az orosz bombázók vagy a kurd csapatok elől menekül, hanem utolsó “küldetését” teljesíti: még egyszer látni szeretné családját és unokáit, akik már nagyon várják Németországban – írja a CNN.

Kora miatt már csak nehezen tud járni. Nem volt túl sok esélye, mégis eljutott a görögországi Moria menekültszállóra: egy Kobaniból Európa felé tartó ismerős család magához vette. A feleségével és négy gyermekével utazó édesapa 300 kilométeren keresztül a hátán cipelte, egészen addig, amíg elértek az ismeretlen kontinensre.

Egy hónapja érték el első állomásukat

Egy hónapja érkeztek meg a görög szállásukra, ahol az út viszontagságairól meséltek a CNN tudósítójának. “Tudom, hogy nagyon fárasztó volt neked” – mondta Eida az őt cipelő családfőnek, Ahmednek. “De nem tudok járni. Ha te nem vittél volna, senki sem segített volna” – mesélt fogadott családjáról a 115 éves nő, aki a gyerekek nagymamája lett a vándorlás alatt.

A nagycsalád Kobaniból Törökország felé indult, majd Görögországba próbáltak menni, de a határőrök visszafordították őket, így a Földközi-tengeren keltek át. A hét fős csapat a négyezer fős Moria menekülttáborba került.

A nagycsalád Athénba tart, ahol Eida gondosan őrzött útlevelével arra készül, hogy német menedékjogot fog kérvényezni, az Európai Unió családegyesítési programja pedig eljuttathatja Németországba a családjához. Egy hatalmas hajóval utaznak a fővárosba, ahol szíriai kurd származásuk miatt szerencsésebb elbírálásban részesülnek majd, mint a többi migráns.

Eidát több napon keresztül próbálták hozzászoktatni az elválás gondolatához, de Ahmedék Ausztriába szeretnének menni, az ő családja pedig Németországban várja. Az Amnesty International is meglepődve követte a görög fővárosba tartó asszony történetét. “Ő bizonyos értelemben egy nagyon szerencsés asszony” – mondta a szervezet menekültjogi kutatója, aki kiemelte, hogy kevés embernek adatott meg, hogy újra lássa családját a háború alatt.

Athén lesz hosszú út utolsó állomása: itt lehet regisztrálni és menedékjogot kérelmezni. Ám mielőtt felszállhattak volna a hajóra, kiderült, hogy egy regisztrációs elírás miatt nem fogadják el papírjaikat, és nem mehetnek a fővárosba. Két nappal később a hatóságok kiderítették, hogy a hiba valóban elírás volt, és átengedték a családot Athénba.

A 115 éves asszony egy újabb lépéssel közelebb került a családjához, de a háború sújtotta szíriai határvidéket, Törökországot és a kétséges körülményeiről elhíresült görög menekülttábort megjárt Eida eltökéltsége eddig sem ismert határokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »