“Menekülés Merkel menekültpolitikája elől” – külföldi sajtó Magyarországról

A ZDF német országos köztelevízió Magyarországra költöző németekről közölt riportot, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig Norbert Blüm volt kereszténydemokrata (CDU) munkaügyi minisztertől közölt Magyarországgal is foglalkozó írást. Ausztriában a Der Standard című liberális lap foglalkozott Magyarországgal.

A ZDF hírportálján Németek Magyarországra költöznek – Menekülés Merkel menekültpolitikája elől címmel közölt összefoglalót, amelyben a szerző, Stephan Merseburger kiemelte: már régóta költöznek németek a Balatonhoz, mert ott olcsó az élet, és otthonosan érzik magukat, most viszont más okból telepednek le a tónál, mégpedig azért, mert Orbán Viktor magyar kormányfő olyan politikát folytat, amelyet hiányolnak Angela Merkel német kancellártól, jelesül “kerítést épít a menekültek ellen”.

Ezért költöznek a Balatonhoz

Egyebek között hozzátette, hogy Orbán Viktor a nyugat-európai bevándorlási célországokban kialakult “bevándorlási társadalmak ellenmodelljeként fogja fel Magyarországot”, azt hirdeti, hogy a “multikulti megbukott, a muzulmánok bevándorlása terrorral jár”, Magyarország viszont “harmonikus ország, amelyet eddig megkímélt a terror”, és ezzel nemcsak a magyar lakosságnál “szerez jó pontokat”, hanem újabb “erős érveket” sorakoztat fel a Balatonhoz költözés mellett.

Hozzátette, hogy Magyarország csak az állami segítségre nem szoruló és keresztény emberek felé fordul “nyíltsággal és vendégszeretettel”, másokkal szemben viszont a “kérlelhetetlen bezárkózás” elvét követi, éppen ez tetszik annak a talán ezer németnek, aki a menekültválság miatt  telepedett le a Balatonnál.

A Süddeutsche Zeitung online kiadásában A nacionalizmus idiotizmus címmel közölte Norbert Blüm egykori konzervatív politikus írását, aki a többi között kiemelte, hogy nemzetállami szinten a “menekültnyomort” éppoly kevéssé lehet leküzdeni, mint a “klímakatasztrófát”, mint ahogy a globális terrorizmust sem lehet legyűrni “nemzeti egységekkel”, és a “globális finánckapitalizmust” sem lehet megfékezni nemzeti keretek között.

A szerző úgy vélte, hogy a magyarok hagyják feledésbe merülni az 1989-es határnyitást, a “hőstettüket”, amellyel megnyitották az utat az NDK-ból menekülő embereknek.

Akkor a magyarok az kockáztatták, hogy magukra vonják a szabadságmozgalmukat 1956-ban tankokkal leverő Szovjetunió bosszúját, viszont 2016-ban a “nemzeti autizmus” tüneteit mutatják, és “elárulják Európa legjobb hagyományait” – írta Norbert Blüm.

“A migráció méreg”

Az osztrák Der Standard Fogjátok meg a tolvajt? címmel közölt az online kiadásában kommentárt, amelyben a szerző, Florian Scheuba egyebek mellett kiemelte, hogy Orbán Viktor ugyan azt hangoztatja, hogy a migráció méreg, de ennek ellenére 300 ezer euróért tartózkodási joghoz lehet jutni, és a 60 ezer eurós közvetítői díj a kormánypárt barátainak környezetéhez sorolható offshore cégekhez kerül.

Ez azt mutatja, hogy “a migráció mérge enyhíthető a megfelelő helyekre felvitt kenő-kencével” – tette hozzá a Der Standard szerzője.

MTI

The post “Menekülés Merkel menekültpolitikája elől” – külföldi sajtó Magyarországról appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »