Mélyül Chisinauban az alkotmányos válság

Rendelettel visszavonta tegnap a hivatalából alkotmánybírósági határozattal felmentett moldovai elnök a helyére kinevezett Pavel Filip eddigi miniszterelnök rendelkezését a parlament feloszlatásáról és a szeptemberi előrehozott választásokról – ezt Igor Dodon maga közölte.

Ion Ceban parlamenti alelnök eközben ismét felszólította a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Pártot, oldja fel a kormányhivatalok blokádját, és ellenzéki pártként folytassa munkáját a törvényhozásban, jelentették hírügynökségek. A feloszlatás ellenére továbbra is ülésező parlament októberre tűzött ki helyhatósági választásokat. Az APA hírügynökség szerint a leváltott kormány tagjai hivatalaikban sáncolták el magukat, az épületeket különleges alakulatokkal őriztetik.

Hírdetés

Moldova – Európa egyik legszegényebb országa – az elmúlt napokban azt követően sodródott mély politikai és alkotmányos válságba, hogy ­február óta nem sikerült kormányt alakítani. Az alkotmánybíróság azután függesztette fel tisztségéből Dodont, hogy nem oszlatta fel a parlamentet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »