Mélyen a zsebébe kell annak nyúlnia aki a várólisták miatt a magánegészségügyet kénytelen választani

Mélyen a zsebébe kell annak nyúlnia aki a várólisták miatt a magánegészségügyet kénytelen választani

A Pénzcentrum elemző cikke szerint a két éve jelen lévő koronavírus miatt, a korábbi rekordhosszúságúból, maratoni hosszúságúra emelkedett a műtétekre várakozók listája. Ugyanakkor egy csípő, illetve térműtét, vagy egy epeműtét több éven át tartó halogatása már az életminőség jelentős romlásához vezethet. Ezért sokan dönthetnek úgy, hogy nem várják ki a várólistát, hanem magánúton végeztetik el a beavatkozást. Ehhez viszont nagyon mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Egy ilyen műtét átlagosan akár 2-4 havi fizetésbe is belekerülhet, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

A szaruhártya műtétekre több mint 2 évet várhatnak a betegek. Csípőprotézis műtétre a legtöbbet, 2521 napot – csaknem 7 évet! – kell várni a friss nyilvántartás szerint a Dél-Dunántúlon. A nyugat-dunántúli térségben térprotézisre 1939 napot jelez a NEAK rendszere, sérvműtétekre implantátum nélkül 1300 napot kell várni Észak-Magyarországon, Észak-Közép-Magyarországon pedig 1093 nap is lehet, mire egy szürkehályogműtétre bejuthat a beteg. Egy epekő műtétre is Nyugat-Közép-Magyarországon több mint 2,5 év a maximális várakozási idő.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban sok egészségügyi intézmény és az orvosok is korlátozottan voltak elérhetőek, ezért nagyobb szerepet kaptak a magánegészségügyi szolgáltatók, amelyek nagy része együttműködik az egészségpénztárakkal

– mondta el a Pénzcentrum kérdésére Dr. Váradi Péter, a Prémium Önkéntes Pénztárak igazgatótanácsának elnöke.

Közölte, hogy az idei első félévben a magyarországi egészségpénztárak – a hivatalos MNB-adatok szerint – 9,3 milliárd forintértékben finanszíroztak olyan szolgáltatásokat (jellemzően magán szakorvosi és fogászati ellátásokat) a tagoknak, amelyek a társadalombiztosítási ellátásokat helyettesítette, kiegészítette. Ez rekordot jelent, 2016 és 2020 között az első félévben még csak 5,7-7,7 milliárd forint között volt ez az összeg.

Hírdetés

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy mennyibe kerülne, ha valaki olyan műtéteket végeztetne magánklinikákon, amelyekre jelenleg a leghosszabb az átlagos várakozási idő az országban. 

A szürkehályog műtét egy fókuszú lencsével Budapesten 250 ezer forinttól, multifokális lencsével 365 ezer forinttól, és tórikus lencsével 310 ezer forinttól kérhető. 

A laparoszkópos epehólyag eltávolítást 400 ezer és 740 ezer forint között végeznek. A sérvműtétek árát meghatározza, hogy érzéstelenítéssel, vagy altatásban, implantátummal, vagy anélkül végzik-e, és hogy egy- vagy kétoldali beavatkozásra van-e szükség.  Ezek és más tényezők alapján a lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel helyi érzéstelenítésben 280-490 ezer forint, de például az egyoldali Lichtenstein lágyéksérv műtét 510 ezer forint. A lágyéksérv műtétek 479 forintnál kezdődnek, a hasfali sérvműtét áraival kapcsolatban pedig nincs is támpontunk, a díjszabás egyedileg történik. 

A csípő- és térdprotézis műtétek ára nagyban függ attól, milyen típusú protézist ültetnek be. Ezek a műtétek már sokkal drágábbak, mint kivetetni egy epehólyagot: a költségek szinte biztosan egymillió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol kétmillió forint felett van a beavatkozás díja.

Az árlisták alapján belátható, hogy akár egy kisebb beavatkozásról legyen szó – mint az epehólyag eltávolítás, vagy a szürkehályogműtét -, akár nagyobbról, egy átlagos magyarnak nagy kiadást jelenthet magánúton.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »