Mélybe zuhantak a magyar tejárak

Sürgős lépéseket akar a magyar tejágazat megmaradása érdekében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. Az átvételi árak literenként 50-60 forintra süllyedtek. Ilyen piaci helyzetben a megoldás már a termelés szűkítése volna – nyilatkozta lapunknak Máhr András, a szövetség főtitkárhelyettese.

Máhr szerint ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést. A két év alatt megfeleződő átvételi árak már a legjobb hatásfokkal üzemelő tejtermelők költségeit sem fedezik, ilyen ár mellett jelentős részük napi több százezer forintos veszteséget szenved el – hívta fel a figyelmet a főtitkárhelyettes.

Tejágazati szereplők február közepén még 74-75 forintos literenkénti átvételi árakról számoltak be lapunknak, szemben a 2014-ben tapasztalt 112-113 forinttal, ami akkor 34 százalékos csökkenésnek felelt meg. Egy nagyobb tehenészet esetében már ez is hozzávetőleg nyolcvanmillió forint árbevétel-kiesést is jelentett éves szinten, változatlan költségek mellett.

Az országos szövetség szerint sem az Európai Bizottság új intézkedési csomagjától, sem a kormány által meghirdetett intézkedési tervtől nem várható érdemi javulás a tejágazatban. A beígért új nemzeti támogatások nagy része a várakozásokkal ellentétben nem pluszforrást jelent az ágazatnak, hanem egy meglévő és a tejtermelők által évek óta igénybe vett támogatás előre hozott kifizetését, míg a fennmaradó részt a tejtermelés döntő hányadát adó gazdálkodók nem vagy minimális mértékben tudják igénybe venni.

– Öröm azt olvasni, hogy „a kormány a tejtermelőkkel van”, de sokkal nagyobb öröm volna megtapasztalni – hívja fel a figyelmet a szövetség. A termelők ugyanis az agrárszervezet szerint nem szolidaritást várnak, hanem azt, hogy a kormány végre tegyen valamit. Mégpedig az irreálisan alacsony áron Magyarországra érkező importtermékekkel szemben, továbbá az áfacsalások ellen – például csökkentse a tej és a tejtermékek áfakulcsát –, kényszerítse ki a jogszabályokban foglalt tisztességes forgalmazói magatartás betartását, és hozzon intézkedéseket, hogy arányosabb jövedelemelosztás valósuljon meg a termékpályán.

Máhr András hangsúlyozta: most ütnek vissza a kormány azon, leginkább a fő tejtermelő gazdaságokat érintő döntései – például a földhasználat korlátozása, az alaptámogatás elvonása –, amelyek következtében amúgy is jelentősen romlott a tejtermelők jövedelmi pozíciója. Megszűnt ugyanis az a lehetőség, hogy a növénytermesztés eredményeit az állattartás veszteségeinek finanszírozására fordítsák.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »