Méltó helyre kerültek az ipolysági városi elismerések

Méltó helyre kerültek az ipolysági városi elismerések

A jubiláló Honti Kulturális Napok nyitányaként szeptember 6-án az ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adták át a város díjait. A városháza dísztermében hét személyt, illetve intézményt, szervezetet díjaztak az ünnepi alkalmon.

Mint Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere köszöntőjében kifejtette: a kitüntetettek mindannyian nagyban hozzájárultak a város jó hírnevének öregbítéséhez.

Az utóbbi időszakban a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a Honti Kulturális Napokhoz kapcsolódó díjátadásokat. Mint elhangzott, az idei esztendőben méltó helyre kerültek a városi elismerések.

A díjhoz járuló emlékplaketteket Kutak Adrienn, az Ipolyságon élő és alkotó elismert keramikusművész készítette.

Ipolyság Város Díját azon egyéneknek vagy csoportoknak adományozhatja a képviselő-testület, akik vagy amelyek nagyban hozzájárultak a város fejlesztéséhez, hírnevének öregbítéséhez, méltó képviseletéhez a tudomány, az oktatás, a kultúra, a művészet vagy a sport terén.

A 2021-es esztendőt tekintve a képviselő-testület Ipolyság Város Díját adományozta Harna Sándornak, az ipolysági sport és Ipolyság város jó hírnevének öregbítéséért, valamint a város méltó képviseletéért bel- és külföldön egyaránt.

Ugyancsak díjban részesült az Ipoly menti város egyházi iskolaközpontja. A Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolának fennállása 30. évfordulója alkalmából, az ipolysági oktatásügy fejlesztéséért érdemelte ki a díjat.

Mint a laudációban megfogalmazták. az elmúlt 30 évben alapiskolából egy óvodából, alapiskolából, gimnáziumból és iskolai étkezdéből álló oktatási komplexummá nőtte ki magát.

Több diákból lett elismert művész vagy közéleti személyiség. A díjat Pálffy Dezső igazgató és Bukor Erzsébet igazgatóhelyettes vette át.

Ipolyság Város Díját Wollent József kapta a környezetvédelem és régiófejlesztés terén kifejtett aktív tevékenységének elismeréseként.

Hírdetés

Tevékenységének köszönhetően váltak természetvédelemi területté az Ipoly menti térség egyes szakaszai. Mindamellett az Ipoly-hidak építése és a vasúti közlekedés megtartása érdekében is sokat tett.

A képviselő-testület in memoriam díszpolgári címet adományozott  dr. Somló Péternek az egészségügyben elért nemzetközi és hazai jelentőségű eredményeiért, valamint Ipolyság közéletében kifejtett tevékenységéért.

– szögezték le a laudációban.  A kitüntetést özvegye vette át.

Ipolyság város polgármestere Ipolyság Város Polgármesterének Díját adományozta Bogdán Istvánnak a város sportélete terén végzett  példás tevékenységéért, a megpróbáltatásokkal való méltóságteljes küzdelméért 80. születésnapja alkalmából. A barcelonai nyári paralimpia érmes atlétája a napokban ünnepelte életjubileumát.

Mint jelezték: „Bogdán István küzdő típus. Nem panaszkodik, aktív, érdeklődő, figyelemmel kíséri az eseményeket, köztük a sporttal kapcsolatos történéseket is.”

Ugyancsak Ipolyság Polgármesterének Díját adományozták az egyházi iskolaközpont mellett működő Magnificat Gyermekkarnak a kulturális és társadalmi élet terén a város érdekében végzett aktív tevékenységéért, valamint Ipolyság méltó hazai és külföldi képviseletéért.

A formáció immár több mint negyedszázada szerves és meghatározó része az város és a tanintézmény életének. Az elmúlt  25 év alatt közel 300 diák énekelt a kórusban. Nagy öröm az iskola, valamint az énekkar vezetői számára, hogy az egykori kórustagok közül többen  művészek, zenetanárok, zenészek lettek,  kántorként tevékenykednek az Ipoly mentén, illetve más pályát választva őrzik a zene szeretetét – fogalmaztak a laudációban. A kitüntetést Wollent Andrea, az énekkart immár több mint negyedszázada vezető karnagy vette át.

Ipolyság Város Polgármesterének Díjában részesült a hat éve alakult Veterán Klub Šahy – Ipolyság a város érdekében végzett sikeres munkájáért, illetve a város népszerűsítéséért. Szúnyog Zsoltnak, a klub elnökének kezdeményezésére szervezik meg a nyári időszakban a veterán járművek nemzetközi találkozóját. Az esemény kiindulópontja minden évben az ipolysági főtér. A találkozó résztvevői innen indulva fedezik fel az Ipoly menti térség látványosságait.

Az idei találkozón immár mintegy 200 történelmi jármű vett részt.  A klubnak jelenleg 35 tagja van, akik hazai és külföldi rendezvények sokaságán öregbítik Ipolyság jó hírnevét.

A kitüntetések átadását követően a polgármester megjegyezte: a méltatások is igazolják, hogy a városi elismerések a legjobb kezekbe kerültek.

Az Ipoly menti városban szeptember 6-a és 11-e között tartják meg a XL. Honti Kulturális Napokat. A szerdai program ITT, a csütörtöki ITT, a pénteki ITT, a szombati ITT, valamint a vasárnapi ITT olvasható. A Felvidék.ma a rendezvényfolyam több eseményéről is beszámol.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »