Meleºcanu: a nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatos nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az ENSZ-szavazáson

Meleºcanu: a nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatos nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az ENSZ-szavazáson

Az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről tett nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pénteki közgyűlésén, amikor Románia, az arab országok szavazatát elveszítve, nem került be a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagjai közé, nyilatkozta hétfőn Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

‘A külügyminisztérium soha nem hozott olyan döntést, hogy a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti (…) Csupán felmértük e lehetőség előnyeit és a hátrányait, de főként azt, hogy milyen törvényes aspektusai vannak egy ilyen döntésnek. Két-három ilyen elemzést végeztünk, elküldtük a kormánynak (…), és igen, sajnos ez jelentette az egyik gondot az arab országok voksával kapcsolatban’ – mondta a miniszter.

A tárcavezető nyomatékosította, ő folyamatosan hangoztatta, hogy az ország hivatalos álláspontját kell figyelembe venni.

Arra a kérdésre, hogy mondta-e annak idején Liviu Dragnea volt képviselőházi elnöknek, hogy a nagykövetség elköltöztetéséről szóló nyilatkozatok azt eredményezhetik, hogy Románia nem szerzi meg a nem állandó tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, Meleşcanu így válaszolt: ‘Igen, mondtam’.

Hírdetés

Románia nem került be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjai közé a következő két esztendőre a pénteki szavazás nyomán.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy Észtország, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Niger, Tunézia és Vietnám lesz 2020 januárjától 2021 végéig az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új, nem állandó tagja.

A balti állam ezzel maga mögé utasította a tisztségre szintén pályázó Romániát – közölte az AFP.

Észtországnak két fordulóban sikerült nyernie Romániával szemben, Kelet-Európának ugyanis egyetlen helyet tartottak fenn, és ez a térség – más régiókkal ellentétben – nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni.

Miután az első fordulóban nem sikerült megszereznie az ENSZ 193 tagállama szavazatának kétharmadát, Észtország végül a második fordulóban 132 szavazatot kapott, míg Románia csak 58-at. (Románia az első fordulóban 78 szavazatot kapott.) (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »