Melegházasság: ismét elnapolták a döntést Romániában

Az érintett felek ismételt beidézésével októberben újratárgyalja a román alkotmánybíróság a melegházasság romániai elismerésének megtagadása ellen emelt alkotmányossági óvást – jelentette be kedden Valer Dorneanu, a testület elnöke.

A precedensértékű ügy a bukaresti ötödik kerületi bíróságról került az alkotmánybíróság elé, miután egy román és egy amerikai férfi azt kérte a román igazságszolgáltatástól: ismerje el Brüsszelben kötött házasságukat.

Az érintetteket – és a meleg pár szüleit is – meghallgatta már júliusban az alkotmánybíróság: a döntést akkor szeptemberre halasztották. A testület elnöke most azt mondta, számos elvi nyilatkozat hangzott el a témában, de pontosabb képet szeretnének kapni az alkotmányossági óváshoz vezető ügy részleteiről.

Hozzátette: nem könnyű egy ilyen bonyolult, sok újdonságelemet tartalmazó és nagy médiaérdeklődés által kísért ügyben dönteni, a taláros testületnek pedig a vonatkozó európai jogot is át kell tanulmányoznia.

A „házaspárok önkéntes elhatározása”

A 2010-ben Belgiumban házasságra lépett Adrian Coman és Clai Hamilton a polgári törvénykönyv (ptk.) azon cikkelyét tartja alkotmányellenesnek, amely szerint „az azonos neműek között külföldön kötött házasság Romániában érvénytelen”. Arra hivatkoznak, hogy a hatályos román alkotmány elvileg nem zárná ki a melegházasság hivatalos elismerését, hiszen a „házaspárok önkéntes elhatározásával alapított család” fogalmát használja.

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből (btk.) azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott új ptk. azonban továbbra is tiltja az azonos neműek házasságát, nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.

Polgári kezdeményezés

A román közvélemény a jelek szerint nem igazán nyitott a homoszexualitás teljes elfogadására. Tavaly egy – a többségi ortodox egyház támogatását élvező – civil szervezetnek fél év alatt hárommillió aláírást sikerült összegyűjtenie egy olyan polgári kezdeményezéshez, amely alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását.

A Koalíció a családért nevű csoport azt szorgalmazza: foglalják a román alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. A szenátus elé terjesztett polgári kezdeményezés szövege sikeresen vette az előzetes normakontrollt: az alkotmánybíróság azon a júliusi ülésén adott zöld utat a kezdeményezésnek, amelyen először halasztotta el a döntést a házasságuk elismertetését kérő román–amerikai meleg pár ügyében.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »